Депутатите приеха на второ четене удължаването на срока на Бюджет

...
Депутатите приеха на второ четене удължаването на срока на Бюджет
Коментари Харесай

Окончателно: Компенсации за възрастните с по-ниски пенсии, защитени COVID добавки и повече пари за личните асистенти |

Депутатите одобриха на второ четене удължаването на периода на Бюджет 2021 до 31 март след повече от четири часа разногласия в пленарната зала. Проектозаконът бе подсилен със 117 гласа " за ", 13 " срещу " и 7 " въздържал се ".

Така окончателно Коронавирус добавките за пенсионерите стават предпазени от правосъдни реализатори, възнаграждението на персоналните асистенти се усилва, като размерът на средствата ще се дефинира на база на коефициента от 1,4 от междинната работна заплата, а не от 1,2, както предвиждаше първичното предложение на Министерския съвет. Освен това се вкарва и нова отплата, която ще в размер на разликата сред главната пенсия и добавка към декември и главната пенсия и добавка към януари. Тези оферти бяха направени и признати по време на вчерашното съвещание на.

По време на тази точка в зала бяха представители на " Системата ни убива ".

Едночасов спор по заглавието и още процедурни хватки

Спорът в залата стартира още при предлагането за заглавие. Нападки към кабинета и парламентарното болшинство насочиха ГЕРБ-СДС и " Възраждане ".

" Искате да Ви ръкопляскаме за нещо, което ние сме създали предходната година и което към този момент не работи ", обърна се Костадин Ангелов (ГЕРБ) към четворната коалиция. Бившият здравен министър бе безапелационен, че няма да поддържа законопроекта, защото в него нямало ограничения за коронакризата. Той укори кабинета, че не може да създаде годишен бюджет. Тази теза беше подкрепена и от Десислава Атанасова (ГЕРБ), както и от Цончо Ганев от " Възраждане "

Венеция Нецова от " Продължаваме промяната " ги репликира, че държавното управление забавя внасянето на плана за Бюджет 2022 година, с цел да бъде той първокласен и уместен. Тя упрекна ГЕРБ, които по време на ръководството си са репликирали един и същи бюджет, който, по думите ѝ, не е бил съгласуван с измененията в страната.

Христо Гаджев (ГЕРБ) я отвърна, че през предишното лято, когато Асен Василев беше длъжностен министър, актуализацията на бюджета беше готова за по-малко от месец, до момента в който в този момент Василев, към този момент в ролята на постоянен министър, не съумява да внесе Бюджета за 2022 година

" Да не се окаже, че след Виденовата зима ще имаме и Кирова зима ", съобщи ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. 

След това ѝ изявление и след едночасов спор и разногласия единствено по заглавието, разискването на това предложение бе прекъснато.

В този миг се появи и още една любопитна сюжетна линия - Делян Пеевски и даренията му в столичната болница " Александровска ".

След това последваха още редица обвинявания от ГЕРБ-СДС, че държавното управление си дава комфорт с удължаването на периода на миналогодишния бюджет. От партията на Бойко Борисов се сплотиха и към тезата, че страната няма да има бюджет до април. Това беше и тезата на някогашния финансов министър Кирил Ананиев. Неговото изявление беше контрирано от Искрен Митев от Политическа партия, който съобщи, че изявлението му не е нищо повече от политическо говорене и напомни, че по време на вчерашното съвещание на бюджетната комисия финансовият министър съобщи, че бюджетът ще бъде импортиран до края на месеца.

Докато депутатите от ГЕРБ-СДС дебатираха ще има ли импортиран бюджет или не,.

По време на гласуването на обособените оферти по законопроекта правеха усещане редица процедурни хватки от страна на ГЕРБ-СДС. Депутатите от Борисовата партия бяха съвсем непрекъснато на трибуната за изявления, постоянно не всъщност, а по-късно желаеха прегласувания на всеки избор. Освен това при проточващите се разисквания, когато се оферираше преустановяване на дебатите, ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Възраждане " не гласоподаваха, макар че депутатите им бяха в залата.

Пътят на законопроекта

Миналата седмица законопроектът за удължение до 31 март 2022 година на действието на разпореждания на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 година, Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2021 година и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г. беше подсилен на първо четене в, и комисия. В края на седмицата.

От Министерски съвет, който е и вносител на законопроекта, упорстват за удължение на бюджета, с цел да има време за качественото разработване на нов. В Народното събрание законопроектът влезе скоростно в комисиите и в зала, а срокът за оферти сред първо и второ четене беше скъсен от 7 на 5 дни по предложение на ръководителя на бюджетната комисия Любомир Каримански от Има Такъв Народ. Срещу скъсяването на процедурата възразиха от опозицията.

На този декор към този момент се появиха и първите проблеми на жителите - поради неналичието на бюджет или продължен период на подобен над половин милион българи ще бъдат лишени от ваучери за храна. 

Законопроектът ще влезе в действие след обнародването му в " Държавен вестник ". Вчера финансовият министър Асен Василев направи поръчка, че макар че има продължен период на деяние на миналогодишния бюджет до края на март, Министерски съвет ще внесе предлагането за нов Държавен бюджет до 31 януари. Очаква се той да влезе в комисиите през февруари и да бъде дефинитивно признат на две четения до началото на март.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР