Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за здравето,

...
Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за здравето,
Коментари Харесай

Депутатите решиха да се пише план за мерки при други епидемии

Депутатите одобриха на второ четене промени в Закона за здравето , препоръчани от ръководещата коалиция. Изненадващото в законопроекта пристигна предлагането на Александър Симидчиев от " Демократична България " в закона да се впише, че Министерство на здравеопазването би трябвало да " изготви народен проект, който да може да работи и при други епидемии, пандемии, грип и така нататък ".

След повече от два часа спор законопроектът бе признат. Промените влизат в действие със задната дата от 1 април и ще дадат благоприятни условия на Министерство на здравеопазването след заповед на националния здравен контрольор и представители на изпълнителната власт, и РЗИ да вкарват районни ограничения при потребност - лятото, есента, в случай че има данни че има нова вълна на ковид .

В полемиката главните рецензии бяха към националния проект. Единствените срещу " него обаче бяха от ПГ на " Възраждане ". Елена Гунчева уточни, че това е неуместна обстановка и се дава власт еднолично в ръцете на един човек, а точно здравния министър .

Лидерът на партията Костадин Костадинов стигна и по-далече. Той назова пандемията " политическа интервенция ". Българските лечебни заведения се окъпаха в златен дъжд поради коронавирус, грандиозните пари, които се изсипаха там, единствено пострада качеството на предоставената сума , уточни той.

Костадинов назова ковид " златна болест ". В умозаключение сподели, че ПГ на " Възраждане " няма да поддържа, " само че по този начин или другояче не се поддържа от нито един от български жител ". От " Възраждане " стачкуват и против новото встъпление - създаване на народен проект и питат кой ще има право да го трансформира . Те желаеха да се върне законопроектът, с цел да гласоподават за него.

Проф. Андрей Чорбанов от Има Такъв Народ отбрани въвеждането на националния проект . По думите му - той ще се отнася освен за ковид, а и за други епидемии и всички патогенни причинители на болести, в него ще се запишат рамки и правила за обособените патогени от специалисти-експерти, ще има периоди. Чорбанов успокои, че правилникът няма да е апокрифен и ще може в него да се поставят промени .

Ивайло Христов от Има Такъв Народ счита, че законопроектът пази интереса на жителите и здравната конюнктура , а нашият здравен закон бил най-либералният в Европа - по тази причина Има Такъв Народ ще го поддържа.

Д-р Симидчиев взе думата, с цел да каже, че няма нищо в планувания народен проект и всички групи в Народното събрание го одобряват като се изключи " Възраждане ". За Георги Михайлов от Българска социалистическа партия се дава опция за гъвкави действия на министъра на опазването на здравето, а той може да се управлява от Народно събрание.

Искрен Митев от " Продължаваме промяната " даде образец за правата на здравния министър : " Ако в Петричка област се окаже, че има пандемия - вместо цяла България да бъде затворена, ще бъде затворена единствено тази област ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР