Депутатите приеха на второ четене проект на Закон за изменение

...
Депутатите приеха на второ четене проект на Закон за изменение
Коментари Харесай

Депутатите приеха изменение в Закона за акцизите на второ четене


Депутатите одобриха на второ четене план на Закон за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните хранилища, чиято цел е понижаване на административната тежест и основаване на облекчени условия за икономическите оператори, в това число унищожаване на евентуални спънки пред данъчно задължените лица при използването на новите режими в ЗАДС, които следва да влязат в действие от 13 февруари 2023 година

Предложено е също изменение и допълнение на законови разпореждания, свързани с прецизирането им за отбягване на неясноти и опциите за разнопосочно данъчно пояснение, както и за премахване на установени проблематични области при използването на закона.

Съществената смяна е за лицата със статут на сертифицирани получатели, като е планувано въвеждане на обвързване за тях да подават една акцизна декларация за получените акцизни артикули, освободени за ползване на територията на друга страна членка, вместо да заявяват това събитие при всяко приемане на акцизните артикули.

Създаден е административен ред Агенция " Митници " да води указател на издадените годишни документи за общото годишно произвеждане на акцизните артикули, създадени от самостоятелна дребна пивоварна или самостоятелен дребен винопроизводител.

Предложено е отпадане на задължението за регистрация на лицата, които използват лична електрическа сила, създадена от сила от възобновими източници за свои лични потребности от централа с обща конфигурирана общественост до 1 MW.

Предложението е в осъществяване на стихотворец ангажимент в Плана за възобновяване и резистентност на България в промяна C4.R6 " Стимулиране на производството на електрическа енергия от възобновими източници " да бъдат осъществени промени в националното законодателство за понижаване на административната тежест за вложенията от възобновими източници във връзка с инсталирането, свързването и употребата на мощностите.

С цел облекчение на лицата са препоръчани промени свързани с изискуемите документи към процедурата по издаване на разрешенията за търговия с тютюневи произведения в обектите на франчайз, които се отдават посредством контракт за ръководство.

Въведени са облекчени условия за икономическите оператори, които правят зареждане с полутечен нефтен газ (LPG) Предложена е законова смяна, с която се отстраняват избрани ограничавания и са отстранени празноти в закона.

Очакваните резултати от използването на законопроекта са свързани с понижаване на административната тежест за икономическите оператори, бистрота на процесите, предвидимост за бизнеса и непоклатимост за потребителите.

За осъществяването на дейностите по използването на законопроекта не са нужни спомагателни разходи/ прехвърляния и други заплащания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР