Депутатите приеха на второ четене да бъде осъществено сътрудничество със

...
Депутатите приеха на второ четене да бъде осъществено сътрудничество със
Коментари Харесай

Народното събрание одобри сътрудничество със САЩ за изграждане на 7 и 8 блок в АЕЦ "Козлодуй"

Депутатите одобриха на второ четене да бъде осъществено съдействие със Съединени американски щати за построяването на 7-и и 8-и блок АЕЦ " Козлодуй ". Законопроектът за одобрение на Споразумението сред правителствaтa на Република България и Съединените американски щати за съдействие по Проекта за създаване на нуклеарна мощ на площадката на АЕЦ " Козлодуй " и Ядрената стратегия за цивилен цели на Република България бе признато към този момент в енергийна комисия от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ.
 
Споразумението беше подписано в София на 12 февруари 2024 година. С решение на Народното събрание от 12 януари и 18 декември 2023 година министърът на енергетиката бе длъжен да предприеме всички дейности за взимане на позитивно решение за създаване на нова нуклеарна мощ с технология АР1000. В осъществяване на решението е квалифициран план на съглашение за усилване на съдействието по проектирането, построяването и стартирането в употреба на един нов реактор с конфигурирана мощ от минимум 1000 мегавата в АЕЦ " Козлодуй ".
 
След влизането в действие на закона министърът на външните работи трябва да уведоми по дипломатически път Съединени американски щати за ратифицирането на съглашението, а министърът на енергетиката да обнародва в " Държавен вестник " документа в 15-дневен период от датата на влизането му в действие за България, записаха депутатите.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР