Депутатите приеха на второ четене да бъде осъществено сътрудничество със

...
Депутатите приеха на второ четене да бъде осъществено сътрудничество със
Коментари Харесай

НС одобри сътрудничество със САЩ за 7 и 8 блок в АЕЦ „Козлодуй“

Депутатите одобриха на второ четене да бъде осъществено съдействие със Съединени американски щати за построяването на 7-и и 8-и блок АЕЦ " Козлодуй ". 

Законопроектът за одобрение на Споразумението сред правителствaтa на Република България и Съединените американски щати за съдействие по Проекта за създаване на нуклеарна мощ на площадката на АЕЦ " Козлодуй " и Ядрената стратегия за цивилен цели на Република България бе признато към този момент в енергийна комисия от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ.

Споразумението беше подписано в София на 12 февруари 2024 година.

С решение на Народното събрание от 12 януари и 18 декември 2023 година министърът на енергетиката бе длъжен да предприеме всички дейности за взимане на позитивно решение за създаване на нова нуклеарна мощ с технология АР1000. В осъществяване на решението е квалифициран план на съглашение за усилване на съдействието по проектирането, построяването и стартирането в употреба на един нов реактор с конфигурирана мощ от минимум 1000 мегавата в АЕЦ " Козлодуй ".

След влизането в действие на закона министърът на външните работи трябва да уведоми по дипломатически път Съединени американски щати за ратифицирането на съглашението, а министърът на енергетиката да обнародва в " Държавен вестник " документа в 15-дневен период от датата на влизането му в действие за България, записаха депутатите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР