Депутатите приеха на първо и на второ четене днес промени

...
Депутатите приеха на първо и на второ четене днес промени
Коментари Харесай

НС прие на второ четене промени в Закона за чужденците

Депутатите одобриха на първо и на второ четене през днешния ден промени в Закона за чужденците в Република България, с които се усъвършенства процесът по наемане на жители на трети страни за задачите на сезонната работа. Законопроектът е импортиран от Маноил Манев и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС. 

Основните промени се отнасят до процедурите по даване на престояване за дълготрайна и за краткосрочна сезонна претовареност. С тях се основава правна опция чужденец, който обитава на територията на Република България и има позволение за престояване, друго от Eдинно позволение за престояване и работа, висококвалифицирана претовареност и вътрешнокорпоративен трансфер, да кандидатства за престояване без да е належащо да напуща територията на страната. Предвижда се и опция за удължение периода на престояване на чужденци, извършващи сезонна работа за период до 90 дни и влезнали с виза за краткосрочно престояване.

Маноил Манев (ГЕРБ-СДС) уточни, че законопроектът взема решение два казуса – да може да се удължава визата на избрани лица, без да се постанова да напущат страната. Наемате служащ за летния сезон, би трябвало ви за зимния, обаче би трябвало да го пратите, да напусне страната, да мине там процедурата и да се върне назад, даде образец той какъв е редът сега. Другото предложение е, че вместо да сключвате контракт с този служащ единствено за единия сезон – 90 дни, в този момент имате опция, без да напуща страната, да се удължи с още 90 дни, т.е. да покриете и зимния сезон в границите на една година, изясни Манев. Той прикани депутатите да гласоподават измененията на две четения, с цел да обезпечат туристическия сезон.   

Христо Проданов („ Българска социалистическа партия за България “) също прикани законопроектът да се одобри на две четения. Във връзка с това, че всички поддържаме това предложение и че на следващия ден е последното съвещание на Народно събрание, и моят апел е да действаме бързо. Ако не го създадем това нещо, стартира туристическият сезон, а хората в действителност изпитват потребност от работна ръка, добави той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР