Депутатите приеха на първо гласуване законопроекта за денонсиране на Споразумението

...
Депутатите приеха на първо гласуване законопроекта за денонсиране на Споразумението
Коментари Харесай

България излезе от две международни банки

Депутатите одобриха на първо гласоподаване законопроекта за денонсиране на Споразумението за основаването на Международната капиталова банка и на нейния правилник и на Споразумението за организацията и активността на Международната банка за икономическо съдействие. Вносител е Министерски съвет.

В последна сметка законотворците одобриха законопроекта с 138 гласа " за ", 26 гласа " срещу " и 18 гласа " въздържали се ". Депутатът от Движение за права и свободи Петър Чобанов направи процедурно предложение законопроектът да бъде признат и на второ гласоподаване на днешното пленарно съвещание. Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия се закани, че в случай че това предложение мине и се одобри, Българска социалистическа партия ще сезират Конституционния съд. В последна сметка председателстващият Народното събрание Росен Желязков съобщи, че няма да подлага предлагането на Чобанов да се гласоподава законопроектът на второ гласоподаване.

В подтекста на дебатите за излизането на България от двете интернационалните банки, първи реагираха от " Възраждане ". Недопустимо е да нарушаваме националните ползи във връзка с финансите единствено тъй като евроатлантическото болшинство в България прави слугинаж. В България за следващ път не се пазят националните ползи. Цялото евроатлантическо болшинство обикаля като чакали по отношение на националния финансов интерес, единствено тъй като от Брюксел някои нещо е решил, уточни Цончо Ганев.

Костадин Костадинов добави, че този законопроект е позорен за България. Защо се държим като унизителна колония, за какво се взимат решения от хора, които не знаят защо става въпрос, недоумява той. Решението не е положително, решението е нездравословно и незаконно, тъй като касае разхищаване на национални пари, сподели още водачът на " Възраждане ".

Мартин Димитров от " Демократична България " отговори на рецензиите на " Възраждане ". Ако другите страни от Източна Европа изоставен банките и България остане там, това ще значи, че цената на българския дял трагично е спаднала и ще бъдем ощетени с доста средства, предизвести Димитров. Никой от Брюксел не е споделил да напуснем тези две банки, посочи той и още веднъж предизвести, че има заплаха, в случай че саботирате това решение, България да загуби милиони.

Румен Гечев съобщи, че Българска социалистическа партия няма да поддържа законопроекта на Министерски съвет с мотив, че е политическо решение. Европейска комисия провежда изкуствена засада на тези две банки и принуждават страните от Източна Европа да изоставен двете интернационалните банки, уточни Гечев. Няма никакво подозрение, че натискът е от Брюксел в съгласуваност с Вашингтон. Ние нямаме икономическа причина да напущаме двете банки, печеливша са и няма никакви стопански аргументи. Това е икономическа и политическа засада, разяснява социалистът.

В законопроекта се денонсира прекратяването на участието на Република България в МИБ и МБИС следва да се извърши според процедурите, планувани в споразуменията за основаване на институциите, и в сходство с относимите вътрешноправни процедури. Процедурата по преустановяване участието на Република България в МИБ и МБИС изисква денонсиране от страна на Народното събрание на интернационалните контракти за основаване на двете институции. Съгласно член 8 от Устава на МИБ и член IX от Споразумението за организацията и активността на МБИС всяка страна може да приключи участието си в банките, откакто уведоми за това управителните органи на двете институции минимум шест месеца авансово.

Полша, Чехия, Словакия и Румъния към този момент са денонсирали Споразумението за основаване на МБИС, а Чехия, Словакия и Румъния са денонсирали Споразумението за основаването на МИБ, като датата, от която денонсирането влиза в действие, е шест месеца от датата на постъпване на формалните уведомления в двете финансови институции. В тази връзка, в края на януари 2023 година Полша, Чехия и Словакия дефинитивно ще прекратят участието си в МБИС, а Чехия и Словакия в МИБ. До края на юни 2023 година се чака и Румъния да приключи участието си в двете банки. Към сегашния миг не са ясни съответните финансови условия, при които страните, декларирали публично желанието си за отдръпване от МИБ и МБИС, ще прекратят участието си в двете институции.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР