Депутатите приеха на първо гласуване Законопроект за несъстоятелност на физическите

...
Депутатите приеха на първо гласуване Законопроект за несъстоятелност на физическите
Коментари Харесай

Вечните длъжници получават втори шанс да стъпят на краката си

Депутатите одобриха на първо гласоподаване Законопроект за неплатежоспособност на физическите лица. Вносител е Министерски съвет . Народните представители гласоподаваха със 163 гласа " За " и 6 гласа " въздържали се ". Против нямаше.

В подтекста на дебатите депутатът от ПП/ДБ и някогашен правосъден министър Надежда Йорданова заявява, че ще поддържа на първо четене законопроекта. Той е нужен и е своевременен, като взема решение значим проблем за обществото - урежда опцията за втори късмет на физическите лица, които са изпаднали в несъстоятелност. Много години наред се приказва за по този начин нареченият проблем " ипотечен дебитор ", подсети Йорданова.

Тя смята, че има още какво да се направи за възстановяване на производството, което би трябвало да стане бързо и ясно за длъжника и да има баланс сред ползите както на длъжника, по този начин и кредиторите. Не може рискът да бъде напълно трансфериран в полето на длъжника, уточни Йорданова.

Адвокат Петър Петров от " Възраждане " уточни, че задачата на законопроекта е да реши казуса с безконечния дебитор. Адвокат Петров обаче вижда в законопроекта на Министерски съвет възпроизвеждане на по-голяма отбрана на кредиторите, макар концепцията на вносителите да отбрани длъжника. Редно е да знаем, че има десетки хиляди българи, които чакат от нас да кажем по кое време ще бъдат свободни от отговорностите си, които не могат да покриват от години, уточни депутатът и добави, че няма различна бърза процедура в законопроекта на Министерски съвет.

Той настоя да се направи по този начин, че хората, които не са имали никакви непрекъснати приходи в последните години, най-нормалното нещо е тези хора да се употребяват от по-опростени процедури.

Петър Кьосев от " Продължаваме промяната " добави, че е значимо на добросъвестните длъжници, изпаднали в несъстоятелност заради други условия да им се даде втори късмет. Политическа партия също ще поддържат законопроекта, като ще предложат промени сред първо и второ четене.
 Сиди: Вечният дебитор би трябвало да остане в историята
Сиди: Вечният дебитор би трябвало да остане в историята

Да забележим човешките ориси зад делата на кредитори, упорстват от Вътрешна македонска революционна организация

Бранимир Балачев от ГЕРБ/СДС съобщи, че групировката на Бойко Борисов ще поддържа законопроекта. Той означи, че законопроектът за неплатежоспособност на физическите лица е нужен и би трябвало да се постави точка на казуса за безконечния дебитор. Между първо и второ четене е належащо да се сътвори работна група, която да направи салдото сред ползите на физическите лица и ползите на кредиторите, с цел да може законът да не стане образец за корист с право.

Балачев добави, че би трябвало да се създадат потребни за обществото законопроекти, което е и работата на самите народни представители.

Андрей Гюров от Политическа партия съобщи, че България е единствената страна в Европа, която не урежда персоналния банкрут на физическите лица в Европейски Съюз. Най-важното е, че би трябвало да има подобен законопроект, тъй като има влияние върху цялата икономическа активност в страната. Това, което би трябвало да се направи сред първо и второ четене в работна група, да се потърси и откри баланс сред ползите на длъжниците и ползите на кредиторите, сподели Гюров.

Той добави, че това, което цели законопроектът е да защищити длъжника от кредиторите, да му даде втори късмет, да си стъпи на краката и още веднъж да се осъществя на пазара на труда. От позиция на стопанската система - тази опция за втори късмет разрешава на хората да бъдат по-предприемчиви и да осъществят хрумвания, изясни Гюров.

Според него посредством законопроекта хората ще могат да станат пълноценни участници в стопанската система, вместо цялостен живот да бъде длъжници на кредиторите. Притесненията от позиция на кредиторите не биха били на място, като сред четенията ще се откри най-правилния баланс сред всички страни , увери Андрей Гюров.

Проектът на закон изисква от длъжника да упражнява предоставените му права добросъвестно, като планува критерии за почтеност и регламентира подробни хипотези, които изключват - съществуването на почтеност. С цел обезпечаването на виталните потребности на длъжника се дефинира имущество, което не се включва в масата на несъстоятелността и се планува прехрана, която служи за облекчаване на виталните потребности на длъжника и на членовете на неговото семейство.
 Министерски съвет създаде закон за персоналния банкрут
Министерски съвет създаде закон за персоналния банкрут

Само добросъвестни длъжници могат да бъдат освободени от непогасени отговорности

За откриването на производството се заплаща такса, като съдът самичък приготвя първото съвещание на кредиторите и по собствен почин може да открива обстоятелства, да събира доказателства, да назначава експерт и да постанова обезпечителни ограничения и ограничавания върху дейностите и активността на длъжника.

Възнаграждението на синдика се заплаща за съответно осъществени дейности, а при осребряване на имущество възнаграждението му е в размер на 5 на 100 от цената на осребреното имущество. Синдикът съставлява длъжника, ръководи активите му, прецизира кредиторите, ревизира техните вземания, търси имуществото на длъжника, събира паричните вземания, предлага проект за погасяване на отговорностите и осребрява имуществото от масата на несъстоятелността.

Кредитори в производството по неплатежоспособност са лицата, чиито вземания са включени в утвърждения от съда лист на признатите вземания. Производството се образува по молба на длъжника, в която се показват доказателства за трудовата претовареност, събитията за неплатежоспособността и добросъвестността и данни за имуществото му, като длъжникът предлага и проект за погасяване на отговорностите.

Предлага се окръжният съд да прогласи несъстоятелност, когато длъжникът не е в положение да извърши парични отговорности на обща стойност над 10 минимални работни заплати, за интервал от повече от 6 месеца. След оповестяване - на неплатежоспособността, съдът позволява обезпечения, като длъжникът не може да подписва нови покупко-продажби на ръководство и предписание с имуществото си, както и да прави заплащания без позволение на синдика.

Като последица от разкриване на производството се стопират правосъдните, арбитражни и изпълнителни производства против длъжника, откриват се -вземанията на кредиторите, търси се имуществото в масата на несъстоятелността и се сформира списък на недвижимите и движимите движимости.
 Министерски съвет одобри план на закона за частния банкрут
Министерски съвет одобри план на закона за частния банкрут

Сега настоящото законодателство не позволява физически лица, да бъдат оповестени в несъстоятелност
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР