Депутатите приеха на първо четене Законопроект за изменение и допълнение

...
Депутатите приеха на първо четене Законопроект за изменение и допълнение
Коментари Харесай

Подобряват достъпa до обществена информация

Депутатите одобриха на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за достъп до социална информация.

163 бяха " за ", 31 - " срещу ".

Предложените промени и допълнения на посочения законопроект имат за задача да се транспонира Директива на Европейския парламент и на Съвета по отношение на отворените данни и повторното потребление на информацията от публичния бранш (Директивата за отворени данни). За тази цел се вкарват редица нови понятия и спомагателни отговорности на организациите от публичния бранш.

Забавянето с транспонирането е причина за разкриване на наказателна процедура от ЕК и налагане на имуществена глоба на България. Мерките, които се плануват, се свеждат до установяване на предпочитаните области, в които следва да се отворят публичните данни, типовете данни, които подлежат на отваряне, включително динамични данни, научноизследователски данни и набори от данни с висока стойност, както и изискванията за тяхното предоставяне; изясняване на кръга на задължените субекти; основаване на улеснени механизми за издание на данните и тяхното наново потребление, както и свързване на методите на портала за даване на информация с нуждата от даване на отбрана на персоналните данни и тяхното анонимизиране; правата на интелектуална благосъстоятелност върху бази данни; въвеждане на легални дефиниции.

Директивата вкарва обилни усъвършенствания на достъпа до отворени данни до социална информация. Концептуално под " отворени данни " се схващат най-общо данните в отворен формат, които могат да се употребяват свободно наново и да се споделят от всеки за всевъзможни цели.

Подобно на материята за отбрана на персоналните данни се натъртва на разбирането за " отворени данни " като поредност от дейности, които следва да се подхващат на всеки стадий от процеса по основаване, предпазване и разпространение на данни при избрани условия, което да подсигурява на субектите правото на информация.

По отношение на задължените субекти законопроектът резервира съществуващата досега терминология, включвайки държавните органи, техните териториални звена и органите на локалното самоуправление в България. С оглед на гарантирането на опцията за достъп до научноизследователски данни, режимът на отворени данни става използван и за субектите, които ги основават, съхраняват и популяризират, а точно организациите, осъществяващи и финансиращи научни проучвания, като по този метод се уголемява и кръгът на задължените субекти.

В осъществяване на нововъведения принцип " отвореност по план и по дифолт " и за облекчение на потребителите при разработка, надграждане или внедряване на осведомителни системи или електронни услуги организациите от публичния бранш са длъжни да осъществят автоматизирани интерфейси за обезпечаване на свободен обществен достъп до електронните документи, информацията и данните в машинночетим отворен формат, които са обществени, в това число посредством издание в портала за отворени данни.

Предвижда се и от време на време правене на систематизиран отчет за положението на повторното потребление на информацията от публичния бранш и въздействието на наборите от данни с висока стойност, както и опцията за опростяване на достъпа до набори от данни посредством обезпечаване на единна точка за достъп. Предвиждат се също усъвършенствания и наредба на платформа за достъп по информация.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР