Депутатите приеха на първо четене Законопроект за изменение и допълнение

...
Депутатите приеха на първо четене Законопроект за изменение и допълнение
Коментари Харесай

Председателите на общински съвети с права на изборните длъжности

Депутатите одобриха на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за локалното самоуправление и локалната администрация. Предложените промени в законопроекта са в две съществени насоки.

Първата препоръчана смяна има за цел да се приравнят опциите на ръководителите на общинските препоръки с останалите изборни длъжности след преустановяване на пълномощията им и по прилика с уредбата в Изборния кодекс да имат правна опция да заемат предходната си служба след преустановяване на пълномощията им като ръководители на съвета.

Втората смяна има за цел да се основат условия за изясняване на статута и възстановяване на организацията на активността на чиновниците в административното звено, подпомагащо работата на общинския съвет, като по този метод се основават и благоприятни условия за по-добро организационно-техническото и административно обслужване и изцяло възстановяване на организацията и активността на общинския съвет и на неговите комисии.

Със законопроекта се предлага ръководител на общински съвет, който преди избирането му за ръководител на съвета е работил в държавно или в общинско институция или дружество, в комерсиално сдружение с повече от 50 на 100 държавно или общинско присъединяване в капитала или в бюджетна организация, да има право след преустановяване на пълномощията му като ръководител на общинския съвет да заеме предходната си служба , а в случаите, когато тя е закрита - друга равностойна служба в същото или с негово единодушие в друго държавно или общинско институция или дружество, или в комерсиално сдружение с повече от 50 на 100 държавно или общинско присъединяване в капитала или в бюджетна организация.

Предложените допълнения в тази част на законопроекта са заимствани от наредбите на параграф 6 от спомагателните разпореждания на Изборния кодекс , където по подобен метод е решен въпроса за народните представители , президента и вицепрезидента на републиката, членове на Европейския парламент от България и кметовете на общините, регионите и кметствата.

Втората част на измененията в закона е обоснована от съществуващите проблеми в практиката и усложненията , които не дребна част от ръководителите на общинските препоръки срещат при реализиране на пълномощията си. С препоръчаните промени в законопроекта се основават нужните предпоставки съществуващите несъответствия и на практика проблеми да бъдат преодолени.

Обособяването на независимите звена за подкрепяне на работата на общинския съве т и на неговите комисии на директно послушание на ръководителя на общинския съвет ще сътвори условия за възстановяване на активността им и ще подкрепи ръководителя на общинския съвет при реализиране на пълномощията му по подготовката, свикването и провеждането на съвещанията и организационно-техническото и административно обслужване на тяхната активност.

В хода на полемиката народните представители поддържаха по принцип препоръчаните промени , като бе обърнато внимание на нуждата от прецизиране на текста, обвързван с назначението и освобождението на чиновниците в звената, подпомагащи активността на общинския съвет, с оглед попречване или недопускане на опция да се основават спомагателни несъгласия с кметовете на общините. За промените бяха 114, трима въздържал се.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР