Депутатите приеха на първо четене промените в Конституцията. Част от

...
Депутатите приеха на първо четене промените в Конституцията. Част от
Коментари Харесай

Над 90% от хората не са наясно с промените в Конституцията

Депутатите одобриха на първо четене измененията в Конституцията. Част от тях ще отпаднат сред двете четения. Голяма част от текстовете са свързани с смяна на пълномощията на президента. През уикенда пристигна реакцията и от държавния глава Румен Радев, който изрази своите терзания, че Народното събрание, " определен с сериозно ниско гражданско посланичество ", ще трансформира главния закон в страната.

" Обществото не е наясно с измененията. Миналата седмица представихме национално представително изследване, което беше направено по наша поръчка. От него излиза наяве, че над 90% от хората не знаят какво съдържа импортираният план, и към този момент признат на първо четене, за промени в Конституцията. Липсата на заинтригуваност от страна на жителите за това какво се трансформира в главния закон значи, че и от политическите среди, и от юридическите среди не е задоволително добре обяснено за какво всички тези промени би трябвало да бъдат признати в този тип ", коментира Биляна Гяурова от Българския институт за правни начинания в студиото на " България заран "

По думите ѝ доста огромна част от текстовете, гласувани в петък, ще претърпят смяна, тъй като няма единодушие по какъв начин би трябвало да наподобяват.

" Ако имахме консенсус към всички промени, те щяха да са факт. Трудно е да се реализира, тъй като конфигурацията в настоящия парламент няма по какъв начин да бъде консенсусна ", сподели Гяурова в ефира на Bulgaria ON AIR.

" Безспорно е, че текстът за националния празник ще отпадне. Разбра се, че ще има разширение на кръга от лица, от които президентът ще може да избира министър-председател. Разбра се, че ръководителите на Върховен касационен и Върховен административен съд ще запазят своя мандат от 7 години, а основният прокурор ще бъде с понижен мандат от 5 години ", уточни Гяурова.

Според нея трябва да се даде още време и да се изясни за какво е значимо еманципирането на съда, защото България води дългогодишна борба за извоюване на независимостта на съда и ограничение на основния прокурор.

" Конституционните текстове се извършват от хора. Ако самите съдии и прокурори нямат чувство за самоконтрол и най-хубавите текстове могат да бъдат изпразнени от наличие. Съдебната система има потребност от съществено ликвидиране вътре ", добави тя. 

Гяурова не чака митинги, тъй като " хората не са наясно с измененията ".

" Едва ли по Коледа и Нова година ще тръгнат да стачкуват. Трудно се осъзнава значимостта за всеки един от нас да имаме самостоятелен съд и господство на правото ", съобщи гостът.

" Стандартите за регулаторите са подкрепени от близо 70%. Текстът не беше коментиран в петък. Концентрацията беше върху частта за правосъдната власт ", сподели още Гяурова.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР