Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за съдебната

...
Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за съдебната
Коментари Харесай

Ще има допълнителни възнаграждения за специализирани прокурори

Депутатите одобриха на първо четене промени в Закона за правосъдната власт, с които се вкарва в допълнение материално стимулиране за магистратите в профилираните прокуратури и съдилища, в следствения отдел на профилираната прокуратура, както и за чиновниците в тези структури.
Съюзът на съдиите изпрати остра позиция против измененията още през лятото. Според браншовия съюз, законът ще докара до фрапантни разлики в заплащането сред магистратите . Промените плануват отпущането на до шест спомагателни заплати годишно за профилираните съдии.
Промените бяха признати с 110 гласа „ за “ и 37 „ въздържал се “. Предвижда се разпределението на свободните щатни длъжности за в началото назначение в органите на правосъдната власт да става по решение на съответната гилдия на Висшия правосъден съвет.
Промените целят отпадането на рестриктивните мерки за наново командироване на магистрати за понижаване на натовареността и отмерено систематизиране на работата в органите на правосъдната власт.
Предлагат се и промени свързани с института на командироване на магистрати в системата на прокуратурата и следствените органи по изключение на незаети щатни бройки. Окръжните и апелативни прокурори могат да употребяват тази опция единствено в районните прокуратури от своя регион, а основният прокурор за всички прокурори и следователи на всички равнища на прокуратурата и следствените отдели в страната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР