Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за морските

...
Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за морските
Коментари Харесай

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за морските пространства

Депутатите одобриха на първо четене промени в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата. С  наредбите се регламентират на национално равнище възприетите от Европейския съюз правила при определянето на пристанищните такси за приемане и култивиране на боклуци от корабоплавателната активност, избрани в евродиректива.

В претекстовете към законопроекта се акцентира, че размерът на таксата следва да е подобен, че да не предизвиква изхвърлянето на боклуци в морето, надлежно в река Дунав, както и че таксата би трябвало да покрива непреките административни разноски и забележителна част от директните експлоатационни разноски. Посочва се, че размерите на таксите могат да бъдат разнообразни според от категорията, типа и размера на кораба. 

По време на полемиката Благовест Белев от „ Продължаваме Промяната “ уточни, че сегадействащият закон за морските пространства прави разделяне сред транспортен съд и яхта. Депутатът настоя за конкретизиране, тъй като, съгласно него, в случай че текстът остане по този начин, яхтите не са включени в определението за транспортен съд.

По думите на Белев може да настъпи двусмислие дали яхта с пет индивида на борда би трябвало да заплаща такси като транспортен съд с 20 индивида екипаж. Борислав Гуцанов от „ Българска социалистическа партия за България “ също сподели, че сред двете четения текстовете ще бъдат прецизирани. За прецизиране на наредбите настоя и Росица Кирова от  ГЕРБ-СДС, както и депутатът Иво Атанасов от „ ИТН “. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР