Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за данък

...
Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за данък
Коментари Харесай

Промени: Депутатите разрешиха да не се плаща без касова бележка

Депутатите одобриха на първо четене промени в Закона за налог върху добавената стойност (ЗДДС), с които се вкарва мярката получателят по доставка да не заплаща цената на същата, когато доставчикът не издаде касова записка. Това стана с гласувания на първо четене законопроект за промени и допълнения на ЗДДС. Текстовете бяха гласувани със 102 гласа „ за ", 43 – „ срещу " и 21 – „ въздържал се ".

С гласуваните на първо четене текстове се резервира нулевата ставка Данък добавена стойност за самун и брашно и понижената 9-процентна ставка Данък добавена стойност за ресторантьорите.

Разпоредбите плануват удължение до 30 юни 2024 година на периода за използване на нулева ставка на налога за доставката на самун и брашно, и удължение до 31 декември 2024 година на периода за използване на понижена ставка на Данък добавена стойност за ресторантьорски и кетъринг услуги. В отчета на водещата Комисия по бюджет и финанси се показва, че с текстовете се вкарва нов предел за регистрация в размер на 166 000 лева, с което се цели основаването на актуален и банален режим за дребните предприятия в сходство с инструкция на Европейския съюз.

Въвежда се обвързване за лицата, извършващи в търговски обект ресторантьорски услуги, чиито продажби се ръководят от програмен продукт, за тази активност в обекта да употребяват единствено програмен продукт, включен в листата в обществения електронен лист на софтуерите за ръководство на продажби в комерсиалните обекти на Национална агенция за приходите и да ползват реда и условията към лицата, избрали да употребяват програмен продукт, избран с Наредбата Н-18 от 13 декември 2006 година, оповестява Българска телеграфна агенция.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР