Депутатите приеха на първо четене на Законопроекта за изменение и

...
Депутатите приеха на първо четене на Законопроекта за изменение и
Коментари Харесай

Депутатите приеха на първо четена закон, защитаващ тези, които подават сигнали

Депутатите одобриха на първо четене на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за отбрана на лицата, подаващи сигнали или обществено оповестяващи информация за нарушавания. Негови вносители са някогашният правосъден министър и сегашен народен представител от Политическа партия - Демократична България Надежда Йорданова и Петър Кьосев.

 

След бурни диспути проестът бе признат с 90 гласа " за ", 53 - " срещу " и 5 - " въздържали се ". Дори и при прегласуването, поискано от ръководителя на парламентарната група на " ИТН " Тошко Йорданов, законопроектът още веднъж мина, единствено че с по-голям резултат: 112 гласа " за ", 53 гласа " срещу " и 4 гласа " въздържали се ". Реши се още срокът за внасяне на оферти за промени в законопроекта сред първо и второ четене да е 3 дни.


По време на разискването в пленарната зала депутатът от Има Такъв Народ Гроздан Караджов запита за какво като е толкоз значим обсъжданията законопроект не е бил импортиран от Министерския съвет. Защо се прескача процедурата по един роднински метод, попита Караджов и прикани ръководителят на Народното събрание Росен Желязков да не вкарва по експресната писта законопроекти на властта.

Депутатът от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили Маноил Манев отговори на Караджов. Със законопроекта се отстранява отминалостта за подаване на сигнали, аргументира се Манев. Целта на законопроекта е да работи, с цел да не може да се крадат пари, разяснява Манев. Той изясни, че със законопроекта може да се пусне сигнал и по този сигнал може да се вършат инспекции даже и след 100 години.

Радомир Чолаков от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили, който е ръководител на парламентарната комисия по конституционни въпроси, прикани законопроектът да бъде подсилен на първо четене с обещанието за промени сред първо и второ четене. Той увери, че законопроектът няма да е бухалка.

От парламентарната група на " Възраждане " обявиха, че няма да поддържат законопроекта. Цончо Ганев уточни, че въвеждането на доноси ще е нещо обикновено в страната и ще бъде напълно естествено.  На правилото, че всеки донос носи бонус минаха доста законопроекти и в този момент още веднъж се приема законопроект, с цел да може стартирането на доноси да стане естествена процедура, сподели Ганев.

Според него законопроектът е следващото пазаруване на доноси и следващата бухалка на ръководещите.

Законопроектът е по европейска инструкция. С него се уточни обсегът и задачата на закона, като към приложното му поле се включват и сигнали за нарушавания на съответните ограничения по отношение на финансовите ползи на Съюза. Предвижда се правата и отговорностите за служащите, чиновниците и работодателите по закона да не обиден правото им да се съветват с представителни или синдикални организации, както и правото им да подписват групови трудови контракти.

В осъществяване условията на директивата се лимитира опцията за потреблението на общ вътрешен канал за докладване на сигнали, като тази опция за шерване на запаси и използването на общ канал за подаване на вътрешни сигнали се дава единствено на сдружения с сбор служащи или чиновници от 50 до 249 лица, а на сдруженията с повече 250 служащи или чиновници се вменява задължението да основават свои лични вътрешни канали. Със законодателната самодейност се вкарва също опцията за документиране на диалозите посредством записването им, когато сигналът се подава устно, и се дава правото на сигнализиращите лица да избират метода и каналите за докладване на сигнала.

Предлага се предоставяната от закона отбрана да включва с изключение на служащи и независимо заети лица, по този начин и платените и неплатените доброволци и стажанти. С измененията се уголемява приложното поле на закона, като възбраната за използването му се лимитира само до поверителността на диалозите и кореспонденцията сред юристи и техните клиенти.

С плана на закон се планува унищожаване на ограничаването за формиране на произвеждане, когато от нарушаването са минали повече от две години. Урежда се задължението за изпращане на удостоверение за получения сигнала до сигнализиращото лице в 7-дневен период от приемането му и се регламентира своевременното предаване на информацията до съответните способени институции.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР