Депутатите приеха на първо четене две предложения за промени в

...
Депутатите приеха на първо четене две предложения за промени в
Коментари Харесай

Депутатите гласуваха промени в съдебната власт, започва дебат за механизма за разследване на главния прокурор

Депутатите одобриха на първо четене две оферти за промени в Закона за правосъдната власт. Първият проектозакон, който бе гласуван, е импортиран от „ Възраждане “ и се отнася до извеждане на Националната следствена работа от „ системата на прокуратурата “ и обособяването ѝ като независим орган в правосъдната власт. Вторият план е импортиран от Министерски съвет и планува усилване на ролята на Инспектората към Висшия правосъден съвет за предварителна защита и противодействието на корупцията в правосъдната власт.

Двата законопроекта бяха разисквани в обща полемика, като първо бяха гласувани предложенията на „ Възраждане “. Той събра 117 гласа „ за “, 20 „ срещу “ и 48 „ въздържал се “. „ За “ законопроекта гласоподаваха ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, „ Възраждане “, Българска социалистическа партия. „ Против “ бяха дребна част от „ Продължаваме промяната “ и болшинството в „ Демократична България “. Повечето депутати от Политическа партия се въздържаха, както и всички взели участие в гласуването от „ Български напредък “.
 Възраждане, правосъдна власт Гласуване предложенията на „ Възраждане “
След това на гласоподаване бе подложен и планът, импортиран от Министерския съвет. Той бе признат със 166 гласа „ за “, 0 „ срещу “ и 28 „ въздържал се “.

Проектът бе подсилен от ГЕРГ-СДС, „ Продължаваме промяната “, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, „ Демоккратична България “, „ Български напредък “. „ Възраждане “ се въздържаха.
 Министерски съвет, правосъдна лваст Гласуване предложенията на Министерски съвет
След гласуването, депутатите започнаха обсъждане обособените пет законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които плануват основаване на механизъм за наказателно гонене на основния прокурор. За да бъдат признати измененията, те би трябвало да минат през отрасловите комисии и гласувани на второ четене в пленарната зала.

Не е ясно дали Парламентът ще има техническото време да одобри измененията дефинитивно на второ четене, като това важи както за измененията в Закона за правосъдната власт, по този начин и за тези в Наказателно-процесуалния кодекс, при положение, че бъдат признати по-ъсно през днешния ден.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР