Депутатите приеха изискването за членовете на антикорупционната комисия да е

...
Депутатите приеха изискването за членовете на антикорупционната комисия да е
Коментари Харесай

Членовете на новата Антикорупционна комисия - 7 г. стаж и юридическо образование

Депутатите одобриха условието за членовете на антикорупционната комисия да е за седем години трудов стаж, както и да имат юридическо или икономическо обучение. Това стана ясно по време на второ гласоподаване на Законопроект за противопоставяне на корупцията. Вносители на законопроекта са Десислава Атанасова и група народни представители.

Решението беше признато с гласовете на ГЕРБ, ПП/ДБ и Движение за права и свободи . Освен това беше гласувано, по предложение на Стою Стоев, номинационната комисия да предлага на Народното събрание самобитно класиране на претендентите за членове на Народното събрание.

След като още веднъж започнаха продължението на Антикорупционния закон от през вчерашния ден, депутатите разискаха номинационната комисия - това е органът, който ще разисква и пресява претендентите за членове на комисията. В нея ще има петима души - по един представител на Върховния касационен съд, Висшия адвокатски съвет, Министерството на правораздаването, омбудсмана и Сметната палата.

Основните моменти в законопроекта след гласоподаване на второ четене в комисия са:

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да бъде разграничена на две , като едната да се занимава с нелегално добито имущество, а другата - с противопоставяне на корупцията.

Комисията да има трима членове, които да се избират от Народното събрание.

Мандатът им да е шест години.

Председателят да се сменя на ротационен принцип всяка година.

Въвежда се и нова фигура - на проверяващи инспектори, които ще работят по корупционни закононарушения. Всеки член на комисията да е с висше юридическо обучение и да има най-малко 5 години юридически стаж.

Нещо повече - членовете на антикорупционната комисия ще се избират от Народното събрание с болшинство от две трети.
 Депутатите в спор за антикорупционната бухалка
Депутатите в спор за антикорупционната бухалка

Несъгласия породиха към оферти за избора на членове на КПКОНПИ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР