Депутатите приеха България да приеме позиция по предложението на френското

...
Депутатите приеха България да приеме позиция по предложението на френското
Коментари Харесай

Със 170 гласа парламентът вдигна ветото върху преговорите на Северна Македония с ЕС

Депутатите одобриха България да одобри позиция по предлагането на френското председателство на Европейския съюз за Северна Македония, която дава право на държавното управление да смъкна българското несъгласие върху договарянията на страната за участие в Европейски Съюз. Дебатът продължи повече от четири часа.

Бе признато предлагането на " Демократична България ", което включва настояванията на ГЕРБ и Движение за права и свободи. А точно Скопие да впише българите освен в преамбюла на македонската конституция, само че и във всички разпореждания, в които са упоменати други нации. България да не признава съществуването на " македонски език ". Включва се потребността от прецизиране на текстовете, както и включването на двустранните протоколи от контракта в преговорната рамка.

" За " гласоподаваха 170, " срещу " бяха 37, " въздържали се " - 21. Предложението бе подкрепено от ГЕРБ, " Продължаваме промяната ", Демократична България и Движение за права и свободи, срещу - " Възраждане " и " ИТН ", а Българска социалистическа партия се въздържаха.
 Спорът по ветото за РСМ: Европейски стандарт или национално изменничество
Спорът по ветото за РСМ: Европейски стандарт или национално изменничество

" Всяко българско семейство има собствен корен в Македония "

ГЕРБ държеше тезата, че държавното управление на Бойко Борисов е подписало Договора за другарство с РСМ още през 2017 година Десислава Атанасова изиска да бъде подписан протоколът от държавното управление преди Преговорната рамка.

От " Демократична България " думата взе Христо Иванов, който разви тезата, че с приемане на френското предложение ще приемем европейски стандарти, ще сме част от европейското семейство и ще изградим положителни съседски връзки със Северна Македония.

Депутати от " Възраждане " взеха няколко пъти думата. Основната им теза - приемането на такова решение е национално изменничество. Георги Дренчев се опълчи, че " документите по тематиката са непознат език и не може даже да не се прочетат ". Костадин Костадинов бе безапелационен, че " има напън извън ". Депутатът Ангел Георгиев цитира даже думи на Васил Левски: " Ние, българите желаеме да живеем, човешки, в нашата страната - България, Тракия, Македония ".

Българска социалистическа партия потвърдиха позицията си, че няма да поддържат предлагането. Кристиан Вигенин акцентира, че " не е съответно, когато няма държавно управление и ръководител на Народното събрание да се взема такова решение ". Той подлага на критика ГЕРБ за вота на съмнение преди Съвета на Европейски Съюз в Брюксел, а към " ИТН " пък се обърна с думите, че техният министър желал да смъкна ветото, при изискване че водачът им имал друга позиция. " Народното събрание е насила в обстановка на липса на време да взема дълготрайни решения за ролята ни в Европейски Съюз. Изразяваме незадоволство от свършеното от Министерство на външните работи и напън крайните решения да се вземат в тази конюнктура ", сподели Вигенин.

Българска социалистическа партия не са подготвени на компромис през днешния ден, а имат потребност за продължение на договарянията, безапелационен бе Вигенин. Той предложи Народно събрание да не взема решение, да продължат договарянията с РСМ и в идващото председателство, както и тематиката да продължи след възможни предварителни избори.

Обратно - Движение за права и свободи поддържат повдигане на ветото. Мустафа Карадайъ обаче подлага на критика държавното управление на Кирил Петков, че не е приело позиция.

От " ИТН " депутатът Тошко Йорданов се изрече четири пъти, като изказванието му е изрично, че " това е национално изменничество ". От " Продължаваме промяната " не взеха думата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР