Депутатите приеха актуализираната Стратегия за национална сигурност с времеви хоризонт

...
Депутатите приеха актуализираната Стратегия за национална сигурност с времеви хоризонт
Коментари Харесай

Бюджетът за отбрана трябва да стане 2% от БВП до 2024 г.

Депутатите одобриха обновената Стратегия за национална сигурност с времеви небосвод до 2025 година, съгласно която до 2024 година бюджетът за защита би трябвало да доближи 2% от Брутният вътрешен продукт.
„ За “ гласоподаваха 118 народни представители, 4 бяха „ срещу “, а 35 се въздържаха. Стратегията бе подкрепена от всички парламентарни групи, като се изключи Българска социалистическа партия, които гласоподаваха с „ въздържал се “.
Министърът на вътрешните работи Валентин Радев посочи, че Стратегията е импортирана след КСНС и по нея е реализирано единодушие. „ Не одобрявам забележките за липса на потенциал. Ако някой няма капацитет- това не е ГЕРБ “, съобщи той. „ Целият пакет документи за националната сигурност и защитата е с създател ГЕРБ “, уточни той.
Зам.-председателят на ПГ на Българска социалистическа партия Драгомир Стойнев се обърна към министър Радев: „ Не разбирам удовлетвореността ви от Стратегията- проблемите са доста и явни “. „ Нямаме една машина, която да може да литне, само че би трябвало да сме спокойни. Имаме ограда по границата, която всеки миг може да падне, само че би трябвало да сме спокойни “, разяснява той. „ Прегръщайте си се, правете каквото желаете, само че с помощта на опозицията въпреки всичко Стратегията има някакъв тип “, съобщи Драгомир Стойнев.
Стратегията е прегледана от 15 парламентарни комисии. Предвидено е, че до 2024 година бюджетът за защита би трябвало да доближи 2% от Брутният вътрешен продукт. В Стратегията са включени нови политики - киберсигурност, транспортна сигурност, ръководство при рецесии и отбрана на националните архиви като част от културно-историческото завещание. Текстовете за ръководството на рецесии са напълно нови. В документа е включено построяването на Национална система за ръководство при рецесии със Национален ситуационен център и регионални центрове.
В Стратегията е установено, че пълномащабен боен спор против България е малко евентуален, само че пораства опасността от хибридни дейности и хакерски атаки. Посочва се, че радикализацията и тероризмът ще продължат да генерират закани за световната и националната сигурност.
Според Стратегията българските национални малцинства се нуждаят от по-голямо внимание от страната, а в обособени страни те са подложени на стопански, политически и асимилационен напън. Налице е заплаха от сходни трендове и в страни, в които към сегашния миг българските общности се употребяват от относително необятни права.
В Стратегията приоритет остава диверсификацията на доставчиците и на пътищата за доставка на природен газ. Изтъква се, че корупцията, в частност тази по високите етажи, остава един от главните проблеми в обществото. Основни закани за страната ни са проведената престъпност и трансграничната престъпност, главно трафикът на опиати и на хора. Престъпленията със „ сивата стопанска система “ понижават , само че остават относително необятно публикувани.
Според документа стандартната престъпност продължава да заплашва жителите , пораждат зони на нараснал риск, нараства несигурността в обезлюдяващите региони. Броят на злополуките приказва за „ война по пътищата “, умират стотици, а ранените са хиляди. Съществува риск от ограничение на водните запаси, от от ден на ден горски пожари, свлачища и наводнения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР