Депутатите прекъснаха дискусията по държавния бюджет и преминават към обсъждане

...
Депутатите прекъснаха дискусията по държавния бюджет и преминават към обсъждане
Коментари Харесай

Петков в НС: Стреля се срещу българи в Украйна в момента, а ние тук не можем обща позиция да вземем

Депутатите прекъснаха полемиката по държавния бюджет и минават към разискване на обща декларация от Народното събрание за протичащото се в Украйна, оповестяват от novini.bg.

Предложението за спиране на полемиката по бюджета беше направено от Движение за права и свободи и ГЕРБ-СДС. Първоначално настояването беше отхвърлено, а по-късно признато при прегласуването със 117 гласа " за ", 48 " срещу " и 66 въздържали се. По предложение на ГЕРБ-СДС депутатите взеха решение в 16:00 часа през днешния ден на закрито съвещание на Народно събрание да бъдат изслушани представителите на службите за сигурност, както и министрите на защитата и на външните работи.
В комшията гори, имаме проблеми, ние сме съседи, не можем да се вършим, че нищо не се случва, стимулира предлагането ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. Ситуацията е сериозна, може би сме единственият парламент в Европа, който към момента няма позиция, разяснява той.

Повече от пет часа няма единодушие сред парламентарните групи в Народно събрание за една обща декларация, уточни ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Тя настоя за разискване на обща декларация на Народно събрание, която, по думите ѝ, е окончателно закъсняла и по-късно през днешния ден в Народното събрание да бъдат извикани представители на службите, както и министрите на защитата и на външните работи.

Председателят на ПГ на „ Продължаваме Промяната “ Андрей Гюров разяснява, че се намираме в извънредно комплицирана обстановка, по тази причина би било безконтролно да оставим страната без бюджет. В момента вървят доста дейни съвещания с нашите европейски сътрудници и с виновните институции в страната, уточни той и прикани да продължат с бюджета и на следващия ден на закрито съвещание да получат подробна информация от службите.

Няма да оставим страната без бюджет, в случай че би трябвало ще работим цяла нощ, сподели в отговор Йордан Цонев от Движение за права и свободи. Той уточни, че в случай че българският парламент остане до на следващия ден без позиция, това ще е знак към сътрудниците ни и към Украйна.

В последна сметка дебатите по бюджета бяха прекратени, а по предложение на ръководителя на Народното събрание Никола Минчев днешното съвещание беше удължено до привършване на второто четене на законопроекта за държавния бюджет за 2022 година
От " Възраждане " изрично оповестиха, че няма да поддържат обща декларация, в която участва тематиката за налагане на наказания на Русия, тъй като това не пази ползите на България.

По време на разискванията към текста на декларацията от парламентарната група на Българска социалистическа партия желаеха 30 минути отмора.

Премиерът Кирил Петков също пристигна в Народното събрание, с цел да беседва с депутатите от Българска социалистическа партия. Той отхвърли коментар пред медиите и влезе в стаята на ръководителя на Народното събрание дружно с икономическия министър Корнелия Нинова. " Решенията се взимат в Народното събрание ", бяха единствените думи на водача на Българска социалистическа партия.

След приключването на почивката депутатите продължиха с дебатите за обща декларация. Премиерът Кирил Петков също се изрече от трибуната.

" Българското държавно управление остро осъжда дейностите на Руската федерация. Тази експанзия не може да остане без следствие. В Украйна към този момент има жертви. Българското държавно управление има ясна позиция и сме безапелационни, че дейностите на Русия опонират и унищожават интернационалното право. Искам да ви прикани от тази естрада да излезете с обща позиция по тематиката, с цел да покажем, че България е измежду водачите в света и подхваща съответни дейности. Трябва да се обединим и да покажем една обща позиция. Трябва да покажем на нашите сътрудници от Европейски Съюз и НАТО, че стоим твърдо с тях. Аз персонално по-късно отпътувам за Брюксел, където ще изготвим една обща фамилна европейска позиция ", разгласи министър председателят.
" Искам да уверя всички български жители, че все още няма никаква директна опасност за военни дейности против България. За страдание този спор няма да приключи на следващия ден. Това е повсеместен спор. В момента в Украйна се стреля против българи, а ние тук не можем да вземем обща позиция и да бъдем водачи ", приключи Кирил Петков.

В последна сметка депутатите взеха решение да одобряват декларацията точка по точка, а не изцяло.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР