Депутатите прегласуваха и отхвърлиха на второ четене предложението на ДПС

...
Депутатите прегласуваха и отхвърлиха на второ четене предложението на ДПС
Коментари Харесай

Депутатите прегласуваха и отхвърлиха вота само с хартиени бюлетини на местни избори

Депутатите прегласуваха и отхвърлиха на второ четене предлагането на Движение за права и свободи в Изборния кодекс да се гласоподава единствено с хартиени бюлетини, евентуално на локалните избори. Преди това Народното събрание отхвърли и предлагането на Движение за права и свободи за въвеждане на оптични устройства за сканиране, с които да се броят гласовете.

Предложението за напълно книжен избор беше отхвърлено при прегласуването с 43 гласа " за ", 88 " срещу " и 25 " въздържал се ". От " Продължаваме Промяната " и от " Демократична България " не бяха в залата. " За " бяха депутатите от Движение за права и свободи и " Български напредък ", срещу предлагането гласоподаваха депутатите от " Българска социалистическа партия за България " и ГЕРБ-СДС, а от " Възраждане " се въздържаха.

По-рано с гласовете ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия хартиената бюлетина се върна. Т.нар. " коалиция хартиена бюлетина " реши още машините да бъдат отстранени за идващите постоянни избори - локалните през идната есен. Предвиждаше се " машини-принтери " да има единствено на възможните предварителни парламентарни избори.

След това гласоподаване групите на " Продължаваме промяната " и " Демократична България " напуснаха зала.

" Машинното гласоподаване беше убито. Тези 80 млн. лева за машини за гласоподаване ще бъдат изхвърлени ", разгласи Асен Василев на взаимен брифинг на Политическа партия и Демократична България в Народното събрание.

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов пък дефинира случилото се в зала като " качамак " и " цялостна аматьорщина ". Той позволи още " целеустремено основаване на безпорядък на локалните избори ".

По-късно председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова съобщи, че въпреки всичко залата може да реши да не вкарва скенери за гласоподаване, с което противоречивото предложение на Движение за права и свободи за унищожаване на машините може да отпадне. Тя добави, че има решение на Конституционния съд, съгласно което, когато Народното събрание гласоподава противоречащи си текстове, то депутатите могат да се върнат и да прегласуват предложенията.

Божидар Божанов от " Демократична България " разгласи, че преди въвеждането на такава забележителна смяна в метода на гласоподаване са нужни опит, временен интервал и публично разискване за изгодите и рисковете.

Александър Николов от " Български напредък " пък се скара на Политическа партия и Демократична България, които желаят разискване, само че напущат зала. Искрен Митев от " Продължаваме промяната " разгласи, че с предлагането на Движение за права и свободи машините за гласоподаване ще би трябвало да се гласоподават, а на изборите ще има единствено " броячки ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР