Депутатите поискаха от здравния министър Христо Хинков в срок до

...
Депутатите поискаха от здравния министър Христо Хинков в срок до
Коментари Харесай

Депутатите поискаха ускорен план за създаването на детска болница в София

Депутатите желаеха от здравния министър Христо Хинков в период до 30 дни да показа проект за ускорено създаване, съоръжение и стартиране в употреба на националната детска болница. Хинков би трябвало да е подготвен и с проект за кадровия запас на бъдещото лечебно заведение.

Освен това в период от 7 дни здравният министър би трябвало да показа доклад пред депутатите, който да е направен въз основата на повсеместен на осъществените дейности, постигнатите резултати и изразходваните средства досега.

Решението, което е депутатите одобриха, е импортирано от ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи.

Вносителите показват, че България е единствената страна в Европейски Съюз, която няма лечебно заведение, което да оказва сложна помощ на деца.

По време на дебата от всички партиите опазиха мнението, че би трябвало да има национална детска болница, съобщи през днешния ден.бг.

Според Костадин Ангелов от ГЕРБ обаче Министерството на здравеопазването не прави нищо да се случи този план.

„ Много министри проспаха този план и не направиха нищо. Някои подписаха контракти с търговски сдружения да обследват терени, други нищо не направиха, а някои имаха главната задача да спрат този план и с писмо го стопираха “, скочи той.

Според него Народно събрание би трябвало да управлява изпълнителната власт и добави, че това решение демонстрира, че има политическа вола за реализирането на плана.
Атанас Чорбанов от Има Такъв Народ разяснява, че очевидно нямало кой да управлява виновната държавна конструкция и поради това го правел Народното събрание.

„ Ако всеки проблем, касаещ изпълнителната власт и осъществяването на болничното заведение, в случай че ще бъде решаван от нас, да закрием Министерски съвет и всичките му структури и всяка парламентарна комисия ще извършва ролята на министерство “, репликира той.

Гроздан Караджов от Има Такъв Народ добави, че в случай че се продължава по този начин най-после Народно събрание ще се трансформира в същински Министерски съвет.

Той подчертава, че с това решение Народно събрание нарушава правилото на разделянето на управляващите, като се намесва в работата на изпълнителната власт.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР