Депутатите първо отхвърлиха предложението, а при прегласуването го приеха със

...
Депутатите първо отхвърлиха предложението, а при прегласуването го приеха със
Коментари Харесай

Депутатите възложиха на АЕЦ Козлодуй да преговаря за нови ядрен...

Депутатите първо отхвърлиха предлагането, а при прегласуването го одобриха със 112 гласа " за ", 29 " срещу " и 82 " въздържал се ", с един глас повече в негова поддръжка против " срещу " и " въздържал се ", съобщи Българска телеграфна агенция.

 

Решението беше импортирано от Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) и Станислав Анастасов (ДПС) и подкрепено от парламентарните комисии по енергетиката и по околната среда и водите.

С 52 гласа " за ", 161 " срещу " и 8 " въздържал се " Народното събрание отхвърли другото проекторешение, импортирано от Васил Стефанов и Ивайло Мирчев от „ Продължаваме промяната-Демократична България “ (ПП-ДБ), с което се оферираше да бъдат извършени договаряния с " Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън " и американската компания " Бехтел " (Bechtel).

 

Сред изискванията за осъществяване на плана за създаване на двата нови енергоблока на площадката на АЕЦ " Козлодуй " с технология АР 1000 има условие за най-малко 30 % локализация на предоставените строителни и проектантски действия на стадий ЕР+С; показване на закрепена цена за целия размер от предоставени строителни и монтажни дейности; гарантиране на период за създаване на 7 и 8 блок; условие за даване на финансиране на предоставените дейности; вдишване на цялостна отговорност за качеството на осъществяване на предоставените строителни действия.

 

С 33 гласа " за ", 185 " срещу " и 1 " въздържал се " депутатите отхвърлиха предлагането на Стоян Таслаков, с изключение на с " Хюндай енджиниъринг ", договаряния да се проведат и с две китайски компании, декларирали интерес към плана. 

 

Относно импортираните проекторешения, министърът на енергетиката Румен Радев разяснява, че която и компания да избере Народното събрание за създаване на нови мощности в АЕЦ " Козлодуй ", няма да сбърка. Всяка от тези кандидатури е качествена, какво вие ще изберете, щом сте решили да вършиме подобен избор като Народно заседание, мисля, че няма и да се сбърка, сподели той. Важно е, по-нататък да се даде опция процедурата да се прави от специалисти, добави Радев. 

 

Важно е по-нататък да се даде опция процедурата да се прави от специалисти, добави той.

В осъществяване на предишни решения на 48-ото и 49-ото Народно заседание в посока ускоряването на дейностите по построяването на 7 и 8 блок на АЕЦ " Козлодуй ", министърът на енергетиката и " АЕЦ Козлодуй - Нови мощности " ЕАД в къс период извършиха част от амбициозния график и след извършена процедура за асортимент на евентуални строителни компании е формирана " късата листа " (short-list) от евентуални претенденти за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в употреба на нуклеарна централа на утвърдената площадка в Козлодуй, с технология АР1000, показват Делян Добрев и Станислав Анастасов.

 

Южнокорейската компания " Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън " (Hyundai Engineering & Construction Co) единствена остана в листата на претендентите за построяването и стартирането в употреба на 7-и и 8-и блок в АЕЦ " Козлодуй " с технология с технология AP1000, оповестиха от " АЕЦ Козлодуй - Нови мощности " след осъществената инспекция на оценителната комисия.

 

Васил Стефанов и Ивайло Мирчев означават, че със заповед на министъра на енергетиката е основан Управляващ комитет по плана за създаване на блок 7 на Площадка №2 на АЕЦ " Козлодуй с технология АР1000, като на свое съвещание същият този комитет е приел решение за сформиране на " късата листа " от евентуални строителни компании, която включва фирмите Hyundai engineering & Construction So. Ltd. и Bechtel (САЩ).

 

Всяка от тези компании, дали ще е от " Бехтел груп ", " Флуор ", дали ще е от " Хюндай инженеринг ", са с извънредно висока известност, с качества и благоприятни условия да проведат надеждно и несъмнено осъществяване на един план, сподели министърът на енергетиката Румен Радев в Народното събрание. Много елементарно се срутва един план, в случай че той не започва както би трябвало, разяснява той.  

Прави ми доста мощно и позитивно усещане, че приложение 1 е изцяло идентично като наличие, сподели министър Радев по отношение на препоръчаните две проекторешения. По думите му значими са точно периодите за осъществяване и закрепените цени и условия по плана. Факт е, че едната компания демонстрира по-висока степен на ангажираност, а и от позиция на формалните критерии - очевидно по-висока степен и на предварителна подготовка, съобщи Радев.  

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР