Депутатите отхвърлиха предложението на правителството, според което Законът за концесиите

...
Депутатите отхвърлиха предложението на правителството, според което Законът за концесиите
Коментари Харесай

Решено: Само министри и кметове ще обявяват концесии

Депутатите отхвърлиха предлагането на държавното управление, съгласно което Законът за концесиите трябваше да се ползва и за „ концесии в областите защита и сигурност ”.
Идеята беше вкарана в същия закон, импортиран от Министерския съвет в Народното събрание през януари, която провокира изненада и опозиция от страна на главните парламентарни групи – ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.
 Нов конфликт по оста Караянчева-Шопов поради маска в Народното събрание Нов конфликт по оста Караянчева-Шопов поради маска в Народното събрание
Депутатът Павел Шопов още веднъж не пожела да постави маска в Народното събрание. Този път националният представител обаче се размина единствено със забележка...
В четвъртък законопроектът беше гласуван на второ четене. По предложение на ръководителя на парламентарната правна комисия Анна Александрова (ГЕРБ) в окончателния му текст беше, че „ не се разпореждат концесии в областите защита и сигурност ”.
В спомагателните разпореждания на закона беше конкретизирано какво тъкмо се схваща под „ концесии в областите защита и сигурност ”.
Това са концесии, които се разпореждат за доставка на военно съоръжение, в това число на части, съставни елементи и/или монтажни детайли за такова оборудване; за доставка на сензитивно съоръжение, т.е., такова, което включва, изисква или съдържа класифицирана информация; за строителство и услуги, директно свързани с военно или сензитивно оборудване; за строителство и услуги за характерни военни цели или за сензитивно строителство, или за чувствителни услуги, предава Сега.
Това законодателно решение наподобява беше задоволително както за ръководещите, по този начин и за опозицията. За разлика от първото четене на законопроекта, когато се организира яростен спор, второто четене мина при цялостно безмълвие от страна на депутатите.
 Нови промени в Закона за концесиите, съгласно Българска социалистическа партия за да се заобиколи Закон за обществените поръчки Нови промени в Закона за концесиите, съгласно Българска социалистическа партия за да се заобиколи Закон за обществените поръчки
Поредни допълнения в Закона за концесиите осигуриха депутатите на първо четене в Народното събрание. Със законопроекта се привеждат в цялостно съо...
Същевременно към този момент единствено министрите и кметовете ще могат да избират дали да разпореждат строителство или услуги посредством социална поръчка или посредством концесия според от разполагаемите финансови средства и опциите за прекачване на оперативния риск.
Законопроектът уточни и понятия като " концесия с трансграничен интерес " и " концесия без трансграничен интерес " и прецизира изключенията от приложното поле на закона по отношение на избрани концесии за строителство или концесии за услуги.
Със законопроекта се уточниха и изискванията за осъществяване на процедурата за установяване на концесионер и условията за наличието на протокола.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР