Депутатите отхвърлиха предложението на МФ бакшишите да се облагат с

...
Депутатите отхвърлиха предложението на МФ бакшишите да се облагат с
Коментари Харесай

Добра новина за тези, които печелят от бакшиши

Депутатите отхвърлиха предлагането на МФ бакшишите да се таксуват с налог при гласуването на второ четене на измененията в закона за облагане на приходите на физическите лица.

Мярката бе препоръчана от ведомството на Асен Василев като част от пакета ограничения за изсветляване на ресторантьорския отрасъл.

Срещу приемането на този пакет ограничения финансовото министерство предложи опазване на 9% Данък добавена стойност за заведенията за хранене. Въпросът за опазване на ниската ставка обаче занапред ще се преглежда от бюджетната комисия на съвещание, планувано за през днешния ден.

Касови бележки

Парламентът отхвърли и друга мярка против сивата стопанска система, която трябваше да насърчи хората да си събират касовите бележки посредством ново данъчно облекчение.

Предлагаше се данъкоплатците да си приспадат от годишната данъчна основа 0,5 % от платения от тях Данък добавена стойност, само че не повече от 100 лева месечно, като записват в Национална агенция за приходите получените от търговците фискални бонове.

Още при разискване на тези текстове в Националния съвет за тристранно съдействие работодателите разясниха, че това данъчно облекчение няма да работи, тъй като човек със междинен приход ще си възвръща жълти стотинки.

Договори

Депутатите отхвърлиха и текста, който щеше да развърже ръцете на Национална агенция за приходите да приравнява цивилен контракти към трудови в случаите, когато става въпрос за скрити трудови правни отношения.

Целта бе приходната организация да може да събира фактически дължимите налози и осигуровки, напомня " Телеграф ".

Прието бе приходите на берачите на диви гъби и плодове да се таксуват с различен налог.  Те ще се таксуват еднократно с 30 лева всеки месец, през който правят активността.

По предложение на Мартин Димитров от " Продължаваме промяната-Демократична България “ бе признато пред Национална агенция за приходите като необлагаеми приходи да се афишират командировъчните над 1000 лева на разположение годишно.

В предлагането на МФ подобен предел не фигурираше.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР