Депутатите от управляващата партия в Унгария искат да отложат заседанието

...
Депутатите от управляващата партия в Унгария искат да отложат заседанието
Коментари Харесай

Партията на Орбан иска ново отлагане на ратификациите на молбите на Швеция и Финландия за прием в НАТО

Депутатите от ръководещата партия в Унгария желаят да отсрочат съвещанието на Народното събрание идната седмица, което ще значи ново закъснение на ратификацията на настояването на Финландия и Швеция за влизане в НАТО, съобщи народен представител от опозиционната партия, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Агнес Вадай от лявата Демократична коалиция съобщи във Facebook, че е получила писмо от вицепремиера Жолт Семен, в което той я осведоми, че ръководещите от ФИДЕС и християндемократите желаят да отсрочат съвещанието, което трябваше да стартира в понеделник.

Швеция и Финландия подадоха предходната година молби за участие в трансатлантическия боен съюз, откакто съветски сили нахлуха в Украйна. Всички 30 членове на НАТО би трябвало да ратифицират кандидатурите, само че Унгария и Турция отложиха утвърждението си.

Комисията на унгарския парламент трябваше да вземе решение по дневния ред за идната седмица в четвъртък. Ако се съди по мненията на Вадай, Народното събрание може да се събере още веднъж едвам на 27 март.

От пресслужбата на Народното събрание отхвърлиха коментар. Партията ФИДЕС удостовери пред Ройтерс, че идната седмица Народното събрание няма да има сесия,  което се налагало “поради закъснение на договарянията с Брюксел “. 

Унгария е затънала в спор с Европейската комисия по отношение на освобождението на средства от Европейски Съюз, напомня Ройтерс.

" Парламентарната група (на ФИДЕС) ще вземе решение за присъединението на Финландия и Швеция към НАТО, откакто делегация от депутати (които посетиха двете страни) даде доклад за това посещаване ", съобщи пресслужбата на ФИДЕС.

Партията на премиера съобщи, че има намерение да поддържа ратификацията, само че предходната седмица Чаба Хенде, народен представител от ФИДЕС, съобщи, че въпреки всичко ще би трябвало още да се работи, с цел да се отговори на опасенията на някои негови сътрудници в Народното събрание.

Процесът на ратификация буксува от юли в Народното събрание в Будапеща, а предишния месец Орбан упрекна Финландия и Швеция, че популяризират " откровени неистини " за демокрацията и върховенството на закона в Унгария.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР