Депутатите от управляващата партия в Грузия не успяха да съберат

...
Депутатите от управляващата партия в Грузия не успяха да съберат
Коментари Харесай

Управляващата партия в Грузия не успя да отстрани прозападния президент

Депутатите от ръководещата партия в Грузия не съумяха да съберат задоволително гласове, с цел да отстранят проевропейския президент Саломе Зурабишвили, откакто тя упрекна държавното управление, че подкопава кандидатурата на Тбилиси за участие в Европейски Съюз, съобщи Агенция Франс Прес.


Депутатите от ръководещата партия " Грузинска фантазия " събраха единствено 86 от нужните 100 гласа, с цел да отстранят Зурабишвили в първото в историята на страната гласоподаване за импийчмънт, което опозиционните партии бойкотираха.

В понеделник Конституционният съд на Грузия постанови, че Зурабишвили е нарушила конституцията, като е подхванал пътувания в чужбина, с цел да лобира за участието на Грузия в Европейски Съюз без разрешението на държавното управление.

" Никой не би могъл да ме попречва по пътя, водещ към единствената цел, която имам през днешния ден: да получим статут на претендент за участие в Европейски Съюз до края на годината ", съобщи тя пред Народното събрание преди гласуването.

" В този сложен миг приканвам нашите европейски сътрудници да не изоставят Грузия макар този антиевропейски избор за импийчмънт ", сподели тя.

Критиците упрекват ръководещата партия, че насочва Грузия към Кремъл.

" Във времето, когато Русия търпи проваляне в Украйна, не би трябвало да ѝ се разрешава да ускорява въздействието си в този район с потреблението на мека мощ, окупация и дестабилизиране на Черноморския район ", съобщи Зурабишвили.

Председателят на ръководещата партия Иракли Кобахидзе прикани президента да се отдръпна, като съобщи, че тя е " изцяло лишена от политическа и морална легитимност ".

Зурабишвили разкритикува държавното управление за това, че съгласно нея не е съумяло да реализира промените, които Брюксел изисква като изискване за даване на формален статут на претендент за участие в Европейски Съюз на Грузия.

В качеството си на президент Зурабишвили има лимитирани пълномощия според конституцията на Грузия, като извършва най-вече церемониална роля. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР