Депутатите от унгарската опозиция обявиха днес единство и се зарекоха

...
Депутатите от унгарската опозиция обявиха днес единство и се зарекоха
Коментари Харесай

Унгарската опозиция обещава на Орбан година на съпротивата

Депутатите от унгарската съпротива оповестиха през днешния ден единение и се зарекоха да създадат 2019 година "година на съпротивата " против консервативния министър председател националист Виктор Орбан, съобщи Франс прес. Това става два дни преди нова антиправителствена проява в Будапеща.

"Заклеваме се да създадем 2019 година година на съпротивата, както вътре, по този начин и отвън Народното събрание, с единството и съдействието на всички опозиционни партии ", оповестиха депутатите на невиждана гала, проведена в ледения мраз пред Народното събрание в Будапеща.

След мъртвило по празниците, опозицията, профсъюзите и гражданското общество се надяват да съберат в събота десетки хиляди души в унгарската столица, с цел да дадат нов подтик на протестното придвижване против признатите през декември промени, най-много за намаляване на трудовото право.

Определен от критиците като "закон за рабски труд ", един от тези закони удължава изключителния труд до 400 часа, които шеф може да изиска от наетите от него да поставят за една на година. Това е равно на два месеца работа, които ще се заплащат три години по-късно.

Тези ограничения дадоха преди Коледа началото на повече от 10 дни демонстрации, от време на време с принуждение, в Будапеща и в провинцията, рядко срещана готовност в Унгария, показва Агенция Франс Прес.

Опозицията упорства също така за анулация на неотдавнашна промяна на правосъдната система, която заплашва да понижи независимостта на магистратите и за по-голяма независимост на публичните медии в страна, постоянно подложена на критика за похищенията върху върховенството на закона.

Преизбран с внушително болшинство за трети пореден мандат през април, Орбан, прочут обожател на съветския президент Владимир Путин, от този момент силово вкарва промени за одобряване на "нелиберална народна власт ".

Председателят на Унгарската социалистическа партия Берталан Тот насочи през днешния ден поздравления, че лявата съпротива, либералите, еколозите и крайната десница най-сетне са съумели да се обединят против Орбан, и изрази страдание, че това единение не се е показало на изборите през април.

С 48 % от гласовете партията ФИДЕС- Унгарски цивилен съюз и нейните съдружници получиха две трети от местата в Народното събрание, с помощта на доста удобната изборната система. Това квалифицирано болшинство разрешава да се прокарват конституционни промени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР