Депутатите от регионална комисия приеха спорни промени в ЗУТМогат да

...
Депутатите от регионална комисия приеха спорни промени в ЗУТМогат да
Коментари Харесай

Зелената мафия блокира проекти за пътища и хотели

Депутатите от районна комисия одобриха противоречиви промени в Закон за устройство на територията
Могат да оспорват издадени към този момент позволения за градеж и такива за прилагане

Могат да унищожават бизнеси по желание

Неправителствени организации, юридически и физически лица ще могат да апелират осъществяването на огромни инфраструктурни планове, ваканционни хотели, вложения в предприятия, мини и десетки бизнес начинания във всеки един стадий на строителния развой.

Това одобриха депутатите посредством промени в Закона за Устройство на територията (ЗУТ) на последното съвещание на районната комисия в Народното събрание. Предложението за смяна на текстовете на нормативния акт е импортирано от депутата от Политическа партия “Продължаваме промяната” Александър Дунчев.

Ако народните представители в залата одобряват решението на сътрудниците си от комисията към този момент ще могат да се апелират елементи от Общи устройствени проекти, както и влезнали в действие позволения за градеж и даже позволения за прилагане. При това безусловно всеки, който каже, че е от “засегната общественост” ще може да направи това. Така до момента в който едно дело завърши, може да се пуска нова тъжба и планове като автомагистрала “Струма” или инвестиция в животовъдно предприятия да стоят “на трупчета” с години, до момента в който бизнесмените се откажат от вложението си.

“Засегната общност по смисъла на Закона за запазване на околната среда е обществеността, “която е наранена или с възможност да бъде наранена, или която има интерес при процедурите за одобрение на проекти, стратегии, капиталови оферти и при вземането на решения за издаването или актуализацията на разрешителни по реда на този закон или на изискванията в разрешителното, в това число екологичните неправителствени организации, основани в сходство с националното законодателство”.

Текстът е лобистки, безапелационни бяха депутати от опозицията, които “Труд” потърси за коментар. От строителния бранш показаха своите терзания, че в случай че измененията се одобряват в този вид, ще могат да се апелират капиталови планове освен преди започването им, само че и в миг, когато бизнесмените, общините или страната към този момент са вложили милиони. Зеленият октопод още веднъж ще извива ръце на вложителите и ще желае пари под масата, с цел да не пуска тъжби и да не проваля плановете ни, безапелационни бяха вложители, които “Труд” потърси и пожелаха да не се загатват имената им.

По този метод огромни планове могат да бъдат безусловно затрити посредством поредност от тъжби, откакто в тях са вложени милиони или милиарди левове.

Новите разпореждания са планувани за десетки планове, които са включени в приложение 1 към член 92 и приложение 2 към член 93 на Закона за водите. Така плановете, които НПО-та, физически лица и зелени организации ще могат да блокират когато и да е - от замислянето и даже сега, когато към този момент са приключени и имат позволение за ползвате, са десетки видове. Сред тях са инфраструктурни капиталови оферти за създаване на индустриални зони, търговски обекти, паркинги, летища, пътища, автомагистрали, жп гари, пристанища, язовири, ВиК инфраструктура, пречиствателни станции, защитни уреди против наводнения, трамвайни трасета, метро, нефтопроводи, газопроводи, акведукти, крайбрежни действия за отбрана от ерозия, рандеман на подземни води, топлоцентрали, ВЕЦ-ове, уреди за произвеждане на вятърна сила, рафинерии за недопечен петрол, нуклеарни електроцентрали, съоръжения за отработване на нуклеарно гориво, съоръжения за култивиране на метали, мини, електропроводи, тръбопроводи, уреди за предпазване на горива и други. Не е пощадена и частната самодейност, защото “зелени доброжелатели” ще могат да блокират, в това число и на довършителния стадий, откакто към този момент са вложени стотици хиляди или милиони левове. В листата на плановете, които могат да бъдат заринати от тъжби от екологични организации са промишлени предприятия и съоръжения, екарисажи, депа за боклуци, огромни ферми за развъждане на птици или прасета, ваканционни селища и прилежащите им уреди, ски писти, ски влекове и лифтове, спортни или рекреационни комплекси, морски уреди, къмпинги, места за паркиране на каравани, комасация на аграрни земи, потреблението на пустеещи такива, първично залесяване, интензивно отглеждане на животни или развъждане на риби, сондажи, произвеждане и обработка на метали, корабостроителници, произвеждане и ремонт на самолети, предприятия от химическата, хранителната, текстилна, кожарска и дървообработваща индустрия, спортни писти за мотори.

Така действително шепа “зелени” ще могат да диктуват развиването на цялата страна, по какъв начин да живеят всички останали милиони българи, както и да унищожават бизнеси, които не са им по усета или не си платят, с цел да бъдат признати за щадящи околната среда, безапелационни бяха пред “Труд” предприемачи.
Светослав Глосов, почетен ръководител на Камарата на строителите в България: Създават предпоставки за рекет


Това е доста сериозен проблем. Би трябвало сходни тъжби и старания да се съсредоточат още при правене на Подробните устройствени проекти и всевъзможни съображения да бъдат регистрирани там. А не да се чака издаване на позволение за градеж или за прилагане и тогава да се оспорва вложението. Тъй като вложителите тогава към този момент ще са получили законови позволения, ще са създали всички предпроектни изследвания, даже може да са приключили строителството. И зад всичко това се крие доста труд и вложени средства. Дори могат да зародят случаи, в които бизнесмените да бъдат рекетирани и заплашвани със завеждане на тъжби.
Николай Нанков, народен представител от ГЕРБ пред “Труд”: Поставят лобистки ползи над сигурността


Промените са меко казано неуместни и ще блокират капиталовия развой - ще се обезсмислят всички старания за неговото облекчение при опазване на публичния интерес. И природата, и ползата на жителите са добре предпазени и всички тези хрумвания са чист ПР ход на зелените, с цел да измият предизборно срама от коалирането си с Българска социалистическа партия.

Засега единственият “принос” на зеленото ръководство в инфраструктурното строителство е блокажът на автомагистрала “Струма” през едно от най-опасните трасета у нас - Кресненското дефиле. Нека всички българи, до момента в който се ядосват за какво още нямаме аутобан там, да помнят, че е тъй като зелените сложиха своите лобистки цели над пътната сигурност.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР