Депутатите от правната комисия отхвърлиха идеята на ГЕРБ за смесена

...
Депутатите от правната комисия отхвърлиха идеята на ГЕРБ за смесена
Коментари Харесай

Правната комисия отхвърли предложената от ГЕРБ смесена система за избор на ВНС

Депутатите от правната комисия отхвърлиха концепцията на ГЕРБ за смесена изборна система при избор за Велико Народно заседание (ВНС). Тя планува 200 от депутатите да се избират съразмерно, а останалите 200 - мажоритарно в един тур. Текстовете бяха отхвърлени с 9 гласа " за " (от ГЕРБ), 9 " срещу " (БСП и " Обединени патриоти " ) и 2 " въздържал се " (ДПС).

" Ще забележим какво ще стане в залата. Ако не успеем да съберем поддръжка и там, няма да мине ", сподели ръководителят на правната комисия Анна Александрова.

Тя акцентира, че ГЕРБ не отстъпва от концепцията за смесена система. Ако концепцията дефинитивно бъде отхвърлена, депутатите за Велико народно събрание ще се избират като тези за нормално Народно заседание - по пропорционална изборна система.

Управляващите нямат поддръжка за идната процедура - тази по привикване на Велико народно събрание, която би трябвало да е подкрепена от повече от 160 народни представители. Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи са твърдо " срещу ", а всички останали депутати са 137. Още преди днешното съвещание се разбра, че съдружните сътрудници на ГЕРБ във властта не са съгласни при избори за Велико народно събрание да има смесена система. Между двете четения от НФСБ бяха предложили да няма мажоритарен детайл. Мотивът им беше, че съгласно настоящата конституция изборите за Велико Народно заседание се създават по " общия ред ". От партията акцентират, че " общият ред " е този, по който се избират депутати за елементарен парламент. Противоречива беше и отхвърлената от комисията концепция на ГЕРБ мажоритарната част от вота да се организира в един тур. По време на разискванията в правната комисия депутатът от Българска социалистическа партия Крум Зарков разгласи, че ръководещите оферират тези текстове единствено тъй като ще са от изгода на ГЕРБ.

Правната комисия обаче одобри настояването на ръководещите за машинното гласоподаване.

Въпреки че преди година депутатите бяха решили на идващите парламентарни избори да се гласоподава единствено с машини в секциите с над 300 души, в този момент депутатите върнаха и хартиената опция за жителите, а тематиката подвигна градуса, тъй като последователи на машинното гласоподаване се оказаха единствено депутатите на Българска социалистическа партия.

Затова и на техните настойчиви причини в поддръжка на машините, от ГЕРБ попитаха за какво през миналия напълно неотдавна директен партиен избор в Българска социалистическа партия гласоподавателите на социалистите са избрали книжен вид за гласоподаване.

" Правим го и поради това ", обърна се към Крум Зарков от Българска социалистическа партия Александър Иванов от ГЕРБ, представен от БНР.

Мнозинството в правната комисия разпореди на Централната изборна комисия да купи или да наеме машините за гласоподаване.

Заради уговорката ЦИК да обезпечава машините през идните избори, преди председателката на комисията Стефка Стоева подаде оставка, като сподели, че това не би трябвало да бъде ангажимент на Комисията. Въпреки това, болшинството остана твърдо зад своето схващане, че това би трябвало да бъде пълномощие на ЦИК.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР