Депутатите от правната комисия отхвърлиха идеята на ГЕРБ за смесена

...
Депутатите от правната комисия отхвърлиха идеята на ГЕРБ за смесена
Коментари Харесай

Правната комисия отхвърли предложената от ГЕРБ смесена система за избор на ВНС

Депутатите от правната комисия отхвърлиха концепцията на ГЕРБ за смесена изборна система при избор за Велико Народно заседание. Тя по-конкретно планува 200 от депутатите да се избират съразмерно, а останалите 200 – мажоритарно в един тур.

Текстовете бяха отхвърлени с 9 гласа " за “ (ГЕРБ), 9 " срещу “ (БСП и " Обединени патриоти “) и 2 " въздържал се “ (ДПС).

" Ще забележим какво ще стане в залата. Ако не успеем да съберем поддръжка и там, няма да мине “, сподели ръководителят на правната комисия Анна Александрова. Тя акцентира, че ГЕРБ не отстъпва от концепцията за смесена система.

Ако концепцията дефинитивно бъде отхвърлена, депутатите за Велико народно събрание ще се избират като тези за нормално Народно заседание – по пропорционална изборна система. Възможността половината от депутатите да се избират мажоритарно бе част от дадената предишния месец от премиера Бойко Борисов поръчка за " рестарт на страната “ посредством приемане на нова конституция. Тази негова концепция провокира съществени рецензии, че единствената цел е печелене на време за държавното управление на фона на продължаващите митинги, които упорстват за оставка.

Премиерът едвам съумя да събере нужните 120 подписа, с цел да внесе ГЕРБ написания небрежно законопроект за нова конституция. Управляващите обаче нямат поддръжка за идната процедура – тази по привикване на Велико народно събрание, която би трябвало да е подкрепена от повече от 160 народни представители. Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи са твърдо " срещу ", а всички останали депутати са 137.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР