Депутатите от правната комисия обсъждат предлаганите промени в Наказателния кодекс

...
Депутатите от правната комисия обсъждат предлаганите промени в Наказателния кодекс
Коментари Харесай

Правната комисия обсъжда поправките „Дебора“ в НК

Депутатите от правната комисия разискват предлаганите промени в Наказателния кодекс след митингите в цялата страна и публичния напън поради случая с нарязаната Дебора в Стара Загора. Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи внесоха два общи законопроекта. Предвижда се да бъдат повишени наказванията за причиняване на междинна и лека телесна щета.

В момента наказването е до 6 години отнемане от независимост. При лека телесна щета се предлага да отпадне пробацията, а санкцията да бъде повишена от 500 до 1000 лв.. Домашното принуждение към този момент да се санкционира освен при брак или общуване на фамилни начала, само че и при интимна връзка, е записано в поправките в Закона за отбрана от домашно принуждение.

Нито една законодателна мярка не е задоволителна сама по себе си, с цел да се прекрати насилието. Нужни са комплекс от ограничения. Чака ни още доста законодателна работа, с цел да може законите ни да отговорят на актуалните публични връзки, сподели Надежда Йорданова.

Друго предложение е да има низък предел от три месеца при тези санкции. То бе показано от Цвета Рангелова от „ Възраждане “.

Министърът на правораздаването Атанас Славов означи, че съгласно него институциите в известна степен са закъснели със своята реакция, само че генерираната социална реакция е фактор за генериране на смяна.

Омбудсманът Диана Ковачева предлага да има нов състав на закононарушения за мъчение и нечовешко отношение.

Хамид Хамид от Движение за права и свободи сподели, че те са се събрали да гледат промени в законодателството с ясното схващане, че грешката не е в закона, а в използването му.

„ Тук не е единствено казусът „ Дебора “. През последните дни станаха доста тежки случаи. Трябва да създадем по този начин, че съдът да ползва вярно закона ”, посочи той. Хамид назова поименно съдията докладчик по делото за ареста на обвиняване за насилието над момичето от Окръжния съд в Стара Загора Татяна Гьонева и я упрекна, че не е направила вярна подготовка. Според него Народно събрание би трябвало да усилва наказванията и да постанова надзор върху съдийското съсловие, с цел да не се разрешават произволи.

Рая Назарян от ГЕРБ-СДС сподели, че казусът идва от квалификацията на съда, който квалифицира действията като лека телесна щета вместо междинна телесна щета. „ Грешката, която се получава в правоприлагането, идва от една тълкувателна процедура от разпореждане от 1979 година ”, сподели тя и посочи, че тази процедура се употребява от съдиите и до ден-днешен. Тя предложи да прегледат това разпореждане на Пленума на Върховния съд.

Гроздан Караджов от Има Такъв Народ пък подсети, че парламентарната му група е внесла законопроект за промени още през месец април, само че тогава техните оферти са били отхвърлени.

Десислава Атанасова възрази на думите на Гроздан Караджов, като не се съгласи, че дебатът би трябвало да е политически, а не експертен.

„ Убедена съм, че в една такава обстановка, извънредно нелепа, като работим експертно, ще намерим баланс и опция за решение на сходни промени със законодателни механизми.

Заседанието продължава.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР