Депутатите от подкомисията за наблюдение на дейността в областта на

...
Депутатите от подкомисията за наблюдение на дейността в областта на
Коментари Харесай

Шефът на КЗП на прицел заради виенско колело от уволнения

Депутатите от подкомисията за наблюдаване на активността в региона на отбраната на потребителите и ограничението на монополите скастриха ръководителя на КЗП Стоил Алипиев, който

Председателката на подкомисията Десислава Трифонова изиска пояснение, което обаче се стори незадоволително на социалиста Румен Гечев. " Къде се намирате? Кой сте вие? ", попита го той. Ако не сте бил в " Пирогов ", нямате опрощение да не дойдете, отсече аленият народен представител. Лъскайте си обувките и се гответе, посъветва го той, намеквайки, че Алипиев ще се елементарни с поста си.

Иначе Комисията за отбрана на потребителите е направила над 26 000 инспекции, издадени са 1437 наказателни постановления, като над 3000 са установените нарушавания. КЗП е на път да се срути, счита Константин Арабаджиев, член на КЗП. Изгубихме извънредно качествени експерти, показа той, като непосредствено подлага на критика Алипиев за кадровата му политика. Арабаджиев се извини на своя някогашен учител Румен Гечев, че не е бил известен, че би трябвало да се яви на предходното съвещание.

Оказва се, че държавната може да нанесе стотици хиляди левове вреди на КЗП и на бюджета на страната. Комисията наемала външни адвокатски фирми, които да пишат наказателни постановления. Кой ги наема, по какъв начин ги наема, не мога да ви кажа, показа Арабаджиев.

Недостатъчно се работело по така наречен бързи заеми. Само 25% от компаниите били тествани. Ангел Джалев удостовери казаното и показа, че не усещал груповия дух на работа в КЗП. А дали данните на ръководителя са точни, той не може да каже, тъй като ги получил преди 15 минути.

От 180 чиновници на КЗП близо 60 души са уволнени, стана ясно от отчет по време на съвещанието. Направо виенско колело, не устоя Румен Гечев. Едно и също лице в КЗП е назначено за шеф на 5 дирекции. Служители ходели в командировки, които нямали нищо общо с работата на Комисията.

Арабаджиев и Джалев обясниха, че не знаели за тези данни. Стоил Алипиев изясни, че Комисията заседава с часове най-малко един път седмично. Румен Гечев захапа и членовете на КЗП за какво са мълчали за нередностите. Арабаджиев сподели, че в никакъв случай не са били удостоявани с внимание с тях да се разискват кадрови промени. И предходният министър и актуалният знаели за протичащото се в КЗП, съгласно него.

За уволненията Алипиев сподели, че е пенсионирал хора. Един районен шеф е уволнен поради неспособност да си свърши работата си. Много хора напуснали. Нивото на заплащането е обидно ниско, това е един от факторите, сподели шефът на КЗП.

388 инспекции на небанкови институции е направила комисията, по думите му и са издадени 88 акта. Но призна, че има непроверени институции - към 70% от всички. А по въпроса за частните адвокатски фирми, съгласно него, законът го разрешавало. 1000 лв. е максимумът на заплащането на нает юрист от адвокатска фирма. Длъжностно лице от КЗП се съгласява или отхвърля мнението на юристите. Главният шеф на дирекцията дефинира кои компании за бързи заеми да се ревизират, стана ясно от обяснението на Алипиев.
 Председателят на КЗП на отстрел с възпитателна цел
Председателят на КЗП на отстрел с възпитателна цел

След като КЗП не изпрати представител в подкомисията за отбрана на потребителите в НС
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР