Депутатите от парламентарната Комисия по електронно управление и информационни технологии

...
Депутатите от парламентарната Комисия по електронно управление и информационни технологии
Коментари Харесай

На първо четене: ако хакнете държавни тайни - до 12 г. затвор

Депутатите от парламентарната Комисия по електронно ръководство и осведомителни технологии утвърдиха на първо четене промени в Наказателния кодекс, предвиждащи съществено завишаване на глобите за киберпрестъпленията. Вносител на законопроекта е Министерският съвет.

„ Целта на измененията е да има по-адекватни санкции на избран тип компютърни закононарушения, също и закононарушения, свързани с детска порнография в Интернет, тъй че да дават отговор на условията на европейското вторично законодателство в тази област “, изясни пред публицисти след съвещанието на комисията Емил Дечев, заместник-министър на правораздаването, представен от Българска телеграфна агенция.

Той уточни, че новите текстове в закона плануват както завишаването на наказването „ санкция “, по този начин и на наказването „ отнемане от независимост “.

В плана, който идва от Министерски съвет, е залегнало да се усили от 2 на 6 година затвор главната присъда за " хакерство ", а в случай че е против държавна инфраструктура - до 8 години.

Ако пък са наранени държавни секрети, наказването може да доближи 12 година За заразяване на компютър с вирус би могло да се лежи 7, а не 3 години. До 6 години затвор пък към този момент ще е наказването за пиратстване на интелектуален артикул - филми, музика, програмен продукт и прочие До 6 години затвор се плануват и за плагиатство, в случай че непознатият труд е оповестен в интернет.

От 5 на 6 години се подвига наказването за полова корист с малолетни онлайн (т.е. - престъпленито става " тежко " и ще се проверява по друг различен ред, б.р.)

„ Законопроектът несъмнено не може да реши всички проблеми, свързани с компютърните закононарушения в актуалния подтекст – войната в Украйна, осведомителната война, кибервойната. Настоящият законопроект не може с магическа пръчка да реши всичко с компютърните закононарушения, само че взема решение един проблем – усилва наказването. Другият проблем, който би трябвало да се опитат държавното управление и Народното събрание да вземат решение, е по какъв начин да се проверяват дейно тези закононарушения “, счита той.

Според зам.-министъра това е комплицирана незаконна активност, която мъчно се проверява от органите на реда и мъчно се потвърждава в съда. В полицията няма задоволително положителни експерти в тази област, тъй като няма съответно възнаграждение на труда им, счита още Емил Дечев.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР