Депутатите от парламентарната Комисия по електронно управление и информационни технологии

...
Депутатите от парламентарната Комисия по електронно управление и информационни технологии
Коментари Харесай

Предложение за промени в Наказателния кодекс предвижда сурови санкции за киберпрестъпленията

Депутатите от парламентарната Комисия по електронно ръководство и осведомителни технологии утвърдиха на първо четене измененията в Наказателния кодекс, предвиждащи повишени наказания за киберпрестъпленията . Вносител на законопроекта е Министерският съвет. 

„ Целта на измененията е да има по-адекватни санкции на избран тип компютърни закононарушения, също и закононарушения, свързани с детска порнография в Интернет , тъй че да дават отговор на условията на европейското вторично законодателство в тази област “, изясни пред публицисти след съвещанието на комисията Емил Дечев, заместник-министър на правораздаването.

Той уточни, че новите текстове в закона плануват както завишаването на наказването „ санкция “, по този начин и на наказването „ отнемане от независимост “. 

„ Законопроектът несъмнено не може да реши всички проблеми, свързани с компютърните закононарушения в актуалния подтекст – войната в Украйна, осведомителната война, кибервойната. Настоящият законопроект не може с магическа пръчка да реши всичко с компютърните закононарушения, само че взема решение един проблем – усилва наказването. Другият проблем, който би трябвало да се опитат държавното управление и Народното събрание да вземат решение, е по какъв начин да се проверяват дейно тези закононарушения “, счита той. 

Според заместник-министъра на правораздаването това е комплицирана незаконна активност, която мъчно се проверява от органите на реда и мъчно се потвърждава в съда. В полицията няма задоволително положителни експерти в тази област, тъй като няма съответно възнаграждение на труда им, счита още Емил Дечев. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР