Депутатите от парламентарната група на ДПС напускат комисията по вероизповеданията

...
Депутатите от парламентарната група на ДПС напускат комисията по вероизповеданията
Коментари Харесай

Депутатите от ДПС напускат комисията по вероизповеданията в парламента

Депутатите от парламентарната група на Движение за права и свободи напущат комисията по вероизповеданията и правата на индивида в Народно събрание в символ на разграничение от национализма и ксенофобията, на които съгласно тях е основана ръководещата коалиция. Това разгласи водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ в декларация от парламентарната естрада.



Пълният текст на декларацията:

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА Движение за права и свободи МУСТАФА КАРАДАЙЪ ОТ ИМЕТО НА ПГ НА Движение за права и свободи

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

На 28 септември 2017 година на нарочна конференция ПГ на Движение за права и свободи изиска оставката на ръководителя на Комисията по правата на индивида Красимир Велчев. Повод за поисканата оставка на господин Велчев станаха изказванията му при разискването на плана на Закон за изменение и допълнение на Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица, както на съвещание на комисията, по този начин и в пленарна зала.

Законопроектът, импортиран от народни представители от Движение за права и свободи, касае обезщетяване на ранените в мирни митинги по време на тоталитарния комунистическия режим. Въпросът не е в материалната страна, по-скоро става въпрос за честен акт и израз на човечност към потърпевшите, които, отстоявайки правата си, се опълчиха на режима и докараха демокрацията в нашата татковина.

Изявленията на господин Велчев са ксенофобски, насаждат ненавист, разделяне и опълчване в обществото. Ксенофобията е ненавист към другия, към другия. Според нас тъкмо тази комиисия – по правата на индивида, не може да бъде ръководена от лице, което загърбва европейските полезности и слага под риск стабилността на страната и единството на нацията.

Посочихме, че ГЕРБ като част от ЕНП има шанса да потвърди, че фактически споделя европейските полезности и европейската им изразителност не е присвоена за задачите на национализма.

За нас това беше извънредно значимо. ГЕРБ да се възползват от този късмет и да потвърдят привързаността си към европейските полезности, към демокрацията, да проявят отговорността, която би трябвало да имат пред обществото през днешния ден и пред бъдещите поколенията. Но те не ни чуха и маските паднаха, появи се същинското лице на ГЕРБ – обединението е идейно и ценностно основана на национализма и ксенофобията.

Искането ни бе отправено ясно и изрично.

Какво последва.

Г-н Велчев посредством медиите заключи, че всички знаем, че не е ксенофоб, само че непредубеденият прочит на стенограмите потвърждава противоположното. Отправи заричане за опрощение, в случай че „ някой от тези хора се усеща афектиран и обиден “ и продължи с внушенията си и с някои откровени възклицания, които будят сериозна паника.

Както се споделя, събитията не вършат индивида, те единствено го разкриват.

Обстоятелствата единствено разкриха същинската същина.

Цялото изказване с обещанието за опрощение е опит да се манипулира публичното мнение и да се сътвори усещането, че всичко е, тъй като Движение за права и свободи желае да вземе едни пари от нас, българите, и да ги даде на някаква група хора.

Груба операция е и изказванието за прилика с режима на дейните борци. Но по тази причина би трябвало да се изчете законопроектът и да се видят претекстовете и да се разбере, че няма никаква връзка, никаква прилика. Но би трябвало да се чете непредубедено.

Не се осъзнава, персонално от господин Велчев, а очевидно и в ГЕРБ, какъв брой тежки могат да бъдат последствията от сходно държание. Нещо повече, даже не се желае да се огледа обективно, през призмата на европейските полезности и да се направи съответната преценка. Нещата наподобяват прекомерно зле, надалеч от нормалността, надалеч от Европа.

Тогава слагаме въпроса до каква степен това е проблем на господин Велчев, до каква степен е проблем на ГЕРБ, а и на страната и българските жители.

Поведението и изказванията на господин Велчев са мотив да се замислим за методите на лекуване при сходна симптоматика.

Опасност е да създаваш внушения, изграждайки следващите легенди за Движение за права и свободи, прокарвайки разграничителна линия “наши-ваши “, противопоставяйки, генерирайки ненавист и експанзия. И тази заплаха има връзка с националната сигурност.

Нашите опасения идват от това, че влезе ли омразата в деяние, процесите могат да тръгнат в неправилната посока с нежелани последствия.

Случаят с господин Велчев ни слага пред доста въпроси – вместо да се открои истината и да се поправят грешките, продължава линията на опълчването и упоритият отвод да се провиди сегашното и бъдещето. Това е доста рисково и ние от Движение за права и свободи постоянно сме били срещу разделянето и опълчването.

Конкретният случай не е изолиран, неналичието на чуваемост, неналичието на сензитивност по тематиката, неналичието на решителност и воля да се противопоставим дружно всички, които имаме отговорности пред бъдещето на нашата татковина и на нацията, може да докара до проблеми със стабилността. Наред с бедността и обществената неправда, се слагат под риск сигурността на жителите, стабилността в страната и района.

Знам, че доста хора ще кажат, че това не е проблем единствено на България, това се случва и в Европа. Но Европа разпознава казуса и противодейства. Има силата и волята да го направи. Само преди дни при честванията на годишнината от обединяването на Германия, поради изборните резултати на третата политическа мощ, федералният президент Щайнмайер съобщи, че в Германия „ има стени сред нашите витални среди “. По думите му те са зародили сред градовете и провинцията, онлайн и офлайн, сред бедните и богатите, сред младите и старите – стени, от двете страни на които хората мъчно се разбират“. Той прикани депутатите да покажат, че „ демократите имат по-добри решения от тези, които злоупотребяват с демокрацията и в никакъв случай да не разрешават завръщане на национализма “.

Само ще отбележа, че епохата и от нас изисква това.

Никой не може да заблуди обществото, че няма разделяне и че вървим към по-добри дни, когато непрестанно се насочат политически послания за разделяне и ненавист, когато опълчването ражда експанзия, която ни залива всекидневно.

Не можем да продължим, в случай че не преодолеем омразата и експанзията в себе си. Затова е належащо да спре опълчването. За да не бъде убит девизът „ Съединението прави силата “ – част от герба на България и изписан на постройката на Народното събрание, преди да е станал лозунг и на европредседателството при започване на 2018 година

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Противопоставянето, разделянето и насаждането на ненавист би трябвало да бъдат отречени по безапелационен метод от всички проевропейски и проатлантически демократични националноотговорни партии.

Движение за права и свободи от дълго време упорства българският етнически модел да бъде общонационалната ни обединителна идея. Да изнасяме мир, баланс и естетика, успокоение и сигурност. Нека работим за това България да се трансформира и утвърди като поръчител на стабилността в района и по този начин да преодолее географската външна страна и да откри почтено място в политическото ядро на Европа.

Движение за права и свободи има решимостта, силата и волята да противодейства на разделянето и опълчването, на омразата, в това число и на действеното проявяване на тази ненавист, да работи за заслужен живот на всички български жители и за просперитета на България.

В израз на нашата поредна политика за преустановяване на разделянето и опълчването, за обединяване към полезности и за отговорно държание в името на България и на българските жители, нашите сътрудници от Движение за права и свободи – членове на Комисията по вероизповеданията и правата на индивида, подават оставките си от комисията.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР