Депутатите от Мажилиса (долната камара на казахстанския парламент) решиха Денят

...
Депутатите от Мажилиса (долната камара на казахстанския парламент) решиха Денят
Коментари Харесай

Казахстанският парламент извади Деня на първия президент от списъка на държавните празници

Депутатите от Мажилиса (долната камара на казахстанския парламент) взеха решение Денят на първия президент на републиката да бъде отстранен от листата с държавните празници, съобщи ТАСС.

Денят на първия президент се празнува на първи декември - на тази дата през 1991 година Нурсултан Назарбаев е определен за държавен глава и малко по-късно афишира независимостта на страната от Съюз на съветските социалистически републики. Назарбаев се отдръпна от властта през 2019 година, само че резервира забележителното си въздействие, заемайки длъжността началник на Съвета за сигурност на Казахстан, напомня Асошиейтед прес. В началото на тази година актуалният президент Касъм-Жомарт Токаев в профил Назарбаев от този пост, откакто страната беше обхваната от вълнения.



Днешното решение на Мажилиса е обвързвано с проектозакон за изменение и допълнение на някои законодателни актове, свързани с кинематографията и културата. Депутатите одобриха предлагането Денят на първия президент да се празнува по прилика със знакови дати като Деня на държавните знаци, Деня на благодарността и други, само че да бъде изваден от листата с държавните празници.

Източник: ТАСС
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР