Депутатите от Комисията по земеделие се очаква да гласуват днес

...
Депутатите от Комисията по земеделие се очаква да гласуват днес
Коментари Харесай

Проект: Земеделци, получили субсидии, ще ползват данъчно облекчение до 100 хил. лв.

Депутатите от Комисията по земеделие се чака да гласоподават през днешния ден на първо четене план за промени на Закона за налозите върху приходите на физическите лица. Текстът визира земеделските стопани, получили дотации. Предвижда се те да употребяват данъчно облекчение до 100 000 лв..

Според препоръчаните промени в закона физическите лица, регистрирани като аграрни производители, които са получили дотация или друго подкрепяне от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и Европейския фонд за развиване на селските региони, могат да употребяват данъчно облекчение като понижат сумата от годишните данъчни основи с размера на получената през годината дотация до размера на годишните данъчни основи преди понижението, само че с не повече от 100 000 лв..

Данъчното облекчение ще се ползва, откакто Европейска комисия постанови, че това не е несъвместимо с разпоредбите в региона на държавните помощи. При изискване, че Европейска комисия постанови позитивно решение до 30 април 2024 година, данъчното облекчение ще може да се приложи и за 2023 г.

Със законодателната самодейност се цели подкрепяне на всички аграрни производители с фокус върху дребните и междинните фермери, които са тежко наранени от климатичните промени, Covid пандемията, войната в Украйна и нестабилната финансово-икономическа конюнктура в европейски и международен мащаб.  Под законопроекта стоят подписите на депутати от " Продължаваме промяната ", " Демократична България " и ГЕРБ ".

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР