Депутатите от Комисията по здравеопазване в Народното събрание (НС) приеха

...
Депутатите от Комисията по здравеопазване в Народното събрание (НС) приеха
Коментари Харесай

Подуправителят ще ръководи НЗОК до избирането на нов шеф

Депутатите от Комисията по опазване на здравето в Народното събрание (НС) одобриха на първо гласоподаване Законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравното обезпечаване (ЗЗО). Вносител е депутатът от ГЕРБ-СДС и някогашен здравен министър проф. Костадин Ангелов. Народните представители гласоподаваха с 13 гласа " За ", и 2 гласа " въздържали се ".

Представителите на Министерство на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) декларираха, че поддържат законопроекта с мотив, че с препоръчаните промени в нормативната уредба ще бъде реализирана координация и би трябвало да се обезпечи непрекъсваемост на процеса за представител на здравната институция. Българският лекарски съюз (БЛС) също поддържат законопроекта.

Васил Пандов от ПП-ДБ съобщи, че групировката на Кирил Петков и Христо Иванов ще поддържа законопроекта.

Доц. Андрей Чорбанов от " ИТН " (ИТН) съобщи, че групировката му ще внесе оферти сред първо и второ четене периоди за нов избор на шеф на НЗОК.
 Политическа партия не са решили дали ще издигат претендент за началник на Здравната каса
Политическа партия не са решили дали ще издигат претендент за началник на Здравната каса

Васил Пандов не знае да има спогодба за постове сред ГЕРБ и ПП/ДБ

В законопроекта се планува при предварително преустановяване на мандата на шефа на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), Надзорният съвет на НЗОК да разпорежда на подуправителя на НЗОК краткотрайно да извършва длъжността шеф на НЗОК до избирането на нов шеф от Народното събрание. По отношение на предварителното преустановяване на мандата, в член 19, алинея 5, изречение второ от ЗЗО обаче, законодателят е планувал Народното събрание да избере нов шеф на НЗОК в период не по-дълъг от 6 месеца от прекратяването на контракта на шефа.

В настоящата нормативна уредба във връзка с други органи на ръководство, които напълно или отчасти се избират от Народното събрание, сходно времево ограничаване липсва. Към момента не са налице справедливи фактори и условия, които да обуславят нуждата от съществуването на съответен период в настоящите разпореждания на Закона за здравното обезпечаване за избор на нов шеф на НЗОК при предварително преустановяване на мандата.
 Днес изборът на началник на НЗОК не се състоя Обновена
Днес изборът на началник на НЗОК не се състоя

Раздорите сред първите две обединения за разпределянето на регулаторите не престават

Във връзка с гореизложеното, със законопроекта се предлага да отпадне настоящият в член 19, алинея 5, изречение второ от Закона за здравното обезпечаване период за избор на нов шеф на Националната здравноосигурителна каса от Народното събрание, при предварително преустановяване на мандата на шефа на НЗОК, като се планува подуправителят на НЗОК краткотрайно да извършва длъжността шеф на НЗОК до избора на нов шеф от Народното събрание.

С цел гарантиране на резистентност и непоклатимост на здравноосигурителната система в Република България с преходните и заключителните разпореждания на законопроекта се дава правно съображение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса да разпореди на подуправителя на НЗОК временно да извършва длъжността шеф на Касата до избора на нов шеф от Народното събрание, като се планува законът да влезе в действие от 12 юли 2023 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР