Депутатите от Комисията по енергетика в Народното събрание приеха промени

...
Депутатите от Комисията по енергетика в Народното събрание приеха промени
Коментари Харесай

Енергийната комисия прие на първо четене да бъде закрита Държавната петролна компания

Депутатите от Комисията по енергетика в Народното събрание одобриха промени на първо четене в Закона за държавните запаси и военновременните ресурси, импортиран от Министерския съвет на 13 април 2023 година, посредством които ще се закрие Държавно дружество " Държавна петролна компания ". Според вносителите на законопроекта съществуването му е голословно от позиция на отбрана на държавния и публичен интерес. Освен това - няма икономическа логичност в съществуването на това дружество и то пречи на конкурентния пазар на горива в България.

Венко Сабрутев от парламентарната група (ПГ) " Продължаваме промяната – Демократична България ", сподели, че групата ще поддържа оферти законопроект за закриване на " Държавна петролна компания ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Драгомир Стойнев от ПГ " Българска социалистическа партия за България " е на мнение, че не би трябвало служебно държавно управление да основава или закрива компании, макар че не е срещу да се закрие Държавната петролна компания. Затова той добави, че социалистите ще се въздържат по време на гласуването.

Делян Добрев от ПГ " ГЕРБ-СДС " обърна внимание, че сега се заплащат заплати в компанията, само че без да може тя да извършва активност. Затова той разяснява, че групата на " ГЕРБ-СДС " ще поддържа законопроекта, с цел да се спрат голословните разноски, които се вършат сега.

Стоян Таслаков от ПГ " Възраждане " съобщи, че групата ще поддържа законопроекта, за не се заплащат непотребни пари за заплати в предприятието.

С 15 " за ", двама " въздържали се " и нито един " срещу " депутатите от Комисията по енергетика одобриха на първо четене измененията в Закона за държавните запаси и военновременните ресурси, посредством които се закрива Държавната петролна компания.

Икономическата комисия през вчерашния ден одобри на първо четене промени в Закона за държавните запаси и военновременните ресурси. Промените в закона показа заместник-министърът на стопанската система и промишлеността Ирина Щонова. 

Държавно дружество " Държавна петролна компания " се закрива, се показва в наредба на проектозакона. Предлага се в период от седем дни от влизането в действие на закона министърът на стопанската система и промишлеността да открие процедура по разпродажба на компанията, да освободи членовете на Управителния съвет и да назначи ликвидатор. Щонова заяви, че средствата по ликвидацията са планувани в бюджета на Министерството за 2022 година и са в размер на 70 000 лв., като се чака за към два месеца процесът да завърши, съставът на предприятието е понижен до най-малко. 

Припомняме, че при започване на годината предишното Народно заседание признат Законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавните запаси и военновременните ресурси, само че импортиран от Министерския съвет на 19 декември 2022 година, посредством който ще бъде закрито Държавно дружество " Държавна петролна компания ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР