Депутатите от Комисията по бюджет и финанси одобриха възможността за

...
Депутатите от Комисията по бюджет и финанси одобриха възможността за
Коментари Харесай

Държавни гаранции за Булгаргаз и Булгартрансгаз

Депутатите от Комисията по бюджет и финанси утвърдиха опцията за държавни гаранции за двете енергийни сдружения " Булгаргаз " и " Булгартрансгаз " . Това стана ясно по време на дебатите на второ гласоподаване на актуализацията на държавния бюджет в Народното събрание.

Предложението планува в границите на настоящата бюджетна година Министерският съвет да може да издава държавни гаранции по нови заемни съглашения на " Булгаргаз " ЕАД с общ размер до левовата равноценност на 150 млн. евро. Подобна опция за гаранции беше призната и за нови заемни съглашения на " Булгартрансгаз " в общ размер до левовата равноценност на 382 млн. евро, като за това сдружение попада изискването тези гаранции да са за вложения.

В подтекста на дебатите някогашният енергиен министър и сегашен народен представител от ГЕРБ Делян Добрев посочи, че от ГЕРБ ще гласоподават срещу това предложение с мотив - това е първото доказателство, че " Булгаргаз " е забатачено от новото управление. " За пръв път в над 30- годишната история на " Булгаргаз ", се дават държавни гаранции ", разяснява Добрев.

Той изясни, че имал информация, че към този момент сдружението е задлъжняло с 300 млн. лева към банки и към Национална агенция за приходите. Остава единствено да се молим, да не спре и газа. И да не спре газа, с тези темпове нашата прогноза, че ще съсипете сдружението до края на годината, се извършва още в средата на годината, посочи Делян Добрев.
 Работодателите питат премиера от къде ще купуваме газ след края на юни 2022 година
Работодателите питат премиера от къде ще купуваме газ след края на юни 2022 година

Правителството да разгласи на какъв стадий са възможни договаряния за доставка на природен газ

От своя страна депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев добави, че когато страната дава гаранции за капиталови стратегии, това е добре, само че това, което тормози аления народен представител е, че тук няма разделяне какъв брой от тези гаранции касаят вложения и какъв брой предплащане.

Петър Чобанов от Движение за права и свободи добави, че нормално, когато се отпускат нови държавни гаранции има ред за това. " Там има явен отчет, нормално това се минава пред Министерски съвет, който би трябвало да се разпише съответно защо са тези държавни гаранции ", разяснява депутатът от Движение за права и свободи.

" Вчера гласувахме 150 млн. за обучение без никаква разбивка ", означи от своя страна Венко Сабрутев от " Продължаваме промяната ".

На собствен ред вицепремиерът и финансов министър Асен Василев уточни, че гаранциите са разрушени на две точки. Той посочи, че страната стои зад всеки един заем на двете сдружения и няма по какъв начин да остави тези сдружения да банкрутират.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР