Депутатите от ГЕРБ, Обединени патриоти и ДПС гласуваха за промените

...
Депутатите от ГЕРБ, Обединени патриоти и ДПС гласуваха за промените
Коментари Харесай

ГЕРБ, ДПС и "патриотите" гласуваха "за" закона на Пеевски за "вторичното разграбване на КТБ"

Депутатите от ГЕРБ, " Обединени патриоти " и Движение за права и свободи гласоподаваха " за " измененията в Закона за банковата неплатежоспособност на първо четене и те бяха признати. Против бяха от Българска социалистическа партия, а от " Воля " се въздържаха. Промените, който би трябвало да спрат " вторичното плячкосване на КТБ ", бяха импортирани от депутатите от Българска социалистическа партия Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид.

Предлаганите промени включват: възбрана за квесторите, краткотрайните синдици и синдиците да заличават обезпечения, учредени в интерес на банката в несъстоятелност; въвеждане на относителна нищожност на всяка договорка за прекачване на взимане с генезис от банка, оповестена в неплатежоспособност, когато вземането е трансферирано без действителна насрещна престация и увеличение на периода за предявяване на отменителните искове по неплатежоспособност.

Друг претекст за внасянето на законопроекта по думите на Йордан Цонев при представянето на плана в края на октомври са " голословни обвинявания, фалшификации и операции " в общественото пространство, че Делян Пеевски взе участие в този развой.

Днешният спор в парламентарна зала беше вял, като мина най-вече в обвинявания кой е попречил КТБ да бъде избавена през 2014 година Йордан Цонев сподели, че банката е трябвало да бъде одържавена и по-късно продадена, каквато е била практиката в Европейски Съюз. Това би избавило пари на лечебни заведения, общини и предприятия, който са над обезпечения от страната влог, а страната щяла да вземе парите си след продажбата на банката. Тогава срещу са били от Българска социалистическа партия (с ръководител Михаил Миков), а Бойко Борисов е декларирал, че ГЕРБ ще гласоподават за такава смяна в закона, единствено в случай че и Българска социалистическа партия я поддържат.

Няма да прикриваме грабежите на разбойници, сподели Румен Гечев от Българска социалистическа партия през днешния ден.

Самият Пеевски не се появи в Народното събрание с цел да отбрани проектозакона си.

Единственото постъпило мнение в Народното събрание е на някогашния правосъден министър Христо Иванов и " Да, България ". В него се споделя, че планът опонира на Конституцията и европейските правни правила.

Икономистът Георги Ганев от Центъра за демократични тактики, счита, че поправките " Пеевски " за КТБ са, с цел да вземат активи, които им се изплъзват, измежду които " Дунарит ". На това мнение е и някогашният народен представител от Българска социалистическа партия Татяна Дончева,

Всичко, което би трябвало да знаете за: Фалитът на КТБ (914)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР