Депутатите от БСП внесоха законопроект за промени в Изборния кодекс,

...
Депутатите от БСП внесоха законопроект за промени в Изборния кодекс,
Коментари Харесай

БСП предложи видеонаблюдение и започна срещите за честни избори

Депутатите от Българска социалистическа партия внесоха законопроект за промени в Изборния кодекс, с който се предлага да има видеонаблюдение при броенето на бюлетините и дейна регистрация. Междувременно социалистите започнаха срещите си с партии и НПО-та в търсене на обединяване за гарантиране на честността на идните избори.

Проектът на Българска социалистическа партия планува камерите в секциите да предават онлайн броенето на бюлетините и съставянето на протоколите. Освен това оферират да се прави запис, който може да служи в съда като доказателство, в случай че има подозрение или сигнали за злоупотреби в изборния ден.

Социалистите оферират камерите да бъдат конфигурирани в секциите, а не всеки покровител, наблюдаващ и член на комисия да може да излъчва в действително време през свое устройство. През последния месец президентът и извънпарламентарните партии настояха за камери при броенето, само че ръководещите отхвърлиха концепцията.

Предложението на социалистите за дейна регистрация е тяхна остаряла концепция - на хората, които са дали своят вот на избори. ЦИК пък ще би трябвало да поддържа и обновява въпросния указател, като точно той се употребява за съставянето на изборните описи.

Предвижда се хората, които не са в описите, да имат избран период да заявят желанието си да гласоподават, а в случай че не го създадат ще могат да бъдат дописани в изборния ден от секционната комисия по непрекъснат адрес.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР