Депутатите от БСП искат да задължат министър-председателя да се явява

...
Депутатите от БСП искат да задължат министър-председателя да се явява
Коментари Харесай

Борисов да се отчита на депутатите всеки месец, иска БСП

Депутатите от Българска социалистическа партия желаят да задължат министър-председателя да се явява най-малко един път месечно в Народното събрание, с цел да регистрира работата на държавното управление и осъществяването на неговите цели.

Идеята на социалистите е да бъде възобновен така наречен блиц-контрол, който съществуваше в предходното и по-предходното Народно заседание. Тогава всяка първа сряда на месеца министър председателят и заместниците му се явяваха в Народното събрание, с цел да дават отговор на настоящи въпроси на депутати от всички парламентарни групи. Тази процедура обаче отпадна при основаването на правилника на настоящето Народно заседание.

Така наличието на премиера в Народното събрание понижа фрапантно. Причината - ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева отхвърля множеството въпроси с обяснението, че не са от компетенциите на премиера и те биват прехвърляни към министър или отхвърляни.

Според депутата от Българска социалистическа партия Крум Зарков отчитането на премиера пред депутатите всеки месец " е изключително значимо, с цел да се възвърне същинската контролна функционалност на Народното събрание ".

Зарков изясни, че един от претекстовете за премахването на " блиц-контрола " е бил, че министър председателят по този начин или другояче можем да го питаме в постоянния парламентарен надзор.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР