Депутатите от БСП Елена Йончева и Делян Добрев от ГЕРБ

...
Депутатите от БСП Елена Йончева и Делян Добрев от ГЕРБ
Коментари Харесай

Йончева и Добрев отново влязоха в спор. Засега задочен

Депутатите от Българска социалистическа партия Елена Йончева и Делян Добрев от ГЕРБ след късият летен отдих още веднъж влязоха в спор. Този път неприсъствен и с опит единият да обоснове дейностите на опозицията в лицето на Българска социалистическа партия, основани на данни за непознатите вложения и пътните произшествия, а на другият да даде свястно пояснение от здравната промяна, непознатите вложения до договорката за Топлоелектрическа централа „ Варна “.
„ ГЕРБ си отива и това не е предпочитание на опозицията, било то парламентарна или извънпарламентарна. ГЕРБ си отиват, тъй като във всяка една сфера докараха България до дъното и хората стартират да стават гневни”, сподели Йончева.(Между другото изказванията на Йончева в утринния блок бяха публикувани от пресцентъра на столетницата ).
„ Преките задгранични вложения за 10 години са намалели 10 пъти, няма да приказваме какво се случва в медиите, това е обособена тематика, какво се случва в опазването на здравето – закриват се държавни и общински лечебни заведения, какво се случва в образованието – от образователните заведения излизат функционално необразовани хора…И диалогът оттук насетне е по какъв начин да измъкнем България от това дъно, на което се намира, без значение кой ще пристигна на власт”, съобщи депутатът от Българска социалистическа партия.
Смяната на тримата министри няма да докара до нова политика, изясни още тя, като сложи въпрос за какво се желае оставка на трима министри. „ Защо след нещастието в Своге, когато починаха 17 души, трябваше да се желае оставка на министри - с цел да се избегне главната тематика, главният диалог, който е за големите обири, за ограбването посредством инфраструктурни планове, пътното строителство”, съобщи депутатът от Левицата. Тя сложи под въпрос строителството на пътища в страната, като в това число се впусна и в пояснение на технологии.
„ На опозицията това й е работата, само че аз не мога да приема да се насочат изказвания за това по какъв начин по всички параметри България е по-зле спрямо 2009 година. Всъщност те са намерили един –единствен параметър, една единствена цифра в статистиката, в която България е по-зле и това е размера на директните задгранични вложения. Да, има подобен спад, само че в случай че погледнете профила на тези вложения, ще видите, че през 2008 година главният размер, над 80% от тези вложения са били финанси и строителство, т.е. да се разкриват банки и техните клонове. И в случай че погледнете вложенията единствено в действителния бранш, ще видите, че те в този момент са повече, в сравнение с са били тогава. Затова и безработицата в този момент е по-ниска”, отговори Делян Добрев.
Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев от своя страна изрази очакване, че номинациите на тримата нови министри на мястото на подалите оставка министри на районното развиване, превоза и вътрешните работи ще бъдат гласувани до края на идната седмица.
Той уточни, че гласуването на рокадите в държавното управление се забави поради неналичието на декрет от президента за освобождение на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов, номиниран за поста на Валентин Радев.
„ Дори и да има опция Народното събрание да гласоподава назначението без този декрет на президента, щяхме да сме атакувани, че подценяваме ролята и функционалностите на президента”, изясни Добрев.
По мотив отдръпването на номинирания за министър на превоза Александър Манолев Добрев разяснява, че евентуално желанието на зам.-министъра е да не навреди на държавното управление. Добрев бе безапелационен, че той се е справял доста добре на поста заместник-министър на стопанската система.
„ Как той е бил в последните 3-4 години заместник-министър в две министерства, по какъв начин до момента за част от медиите, които раздухаха някакви проблеми, това не е било проблем? Защо в този момент излиза тази информация за господин Манолев?”, попита Делян Добрев.
В отговор на въпрос на водещия за непознатите вложения Добрев се опита да направи разлика за другите интервали. Според него цитираните в предишното вложения, макар че са били обилни като размер не са осигурявали работни места, за разлика от сегашните. В коментар за здравната промяна, Добрев напомни, че и американският президент Барак Обама застъпва на власт с обещания за здравна промяна, която обаче новият президент Тръмп анулира. Проблемите в здравния бранш има на всички места в света, сподели Добрев.
В коментар за покупката на забележителен дял от Топлоелектрическа централа „ Варна “ от Ахмед Доган, Добрев напомни, че централата не била работила от 2013 до 2018 година Той се опита да даде и пояснение във връзка с студения запас, за поддържането, на който заплаща страната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР