Депутатите от Андора променят правилата за недвижими имоти, тъй като

...
Депутатите от Андора променят правилата за недвижими имоти, тъй като
Коментари Харесай

Жилищна криза: На Андора ѝ писна от богати чужденци

Депутатите от Андора трансформират разпоредбите за недвижими парцели, защото интернет звезди и богати задгранични вложители се стичат към данъчния парадайс.

Една от най-малките страни в Европа, сгушена сред Франция и Испания, вкара краткотрайна възбрана чужденци да купуват парцели.

Известна със своите ски курорти, меки летни температури и великодушни данъчни облекчения, Андора е известна дестинация за заможни емигранти, само че техният приток провокира жилищна рецесия в княжеството, защото локалните поданици се борят с растящите жилищни разноски.

Цените на недвижимите парцели в Андора са се покачили с над 30% от средата на 2018 година, принуждавайки доста по-бедни поданици да се реалокират в прилежаща Испания. Само сред последното тримесечие на 2022 година и първото на 2023 година цените на недвижимите парцели са се повишили с 13% в микродържавата, съгласно испанското издание El Diario.

През 2022 година 500 заявки за недвижими парцели от задгранични вложители бяха позволени от държавното управление на Андора на стойност съвсем 183 милиона евро.

Забрана за непознати вложения
Тримесечната възбрана за задгранични вложения, призната предишния месец, има за цел да се оправи с жилищната рецесия, като забрани на нерезиденти да влагат в недвижими парцели и по-късно ще бъде сменена от налог върху всички покупки на задгранични парцели.

След това тези данъчни доходи ще бъдат употребявани за създаване на по-достъпни жилища чартърен. Според няколко испански източника за недвижими парцели междинната цена на квадратен метър в Андора може да доближи 4700 евро – по-висока от тази в множеството квартали на Барселона.

Тъй като минималната месечна заплата в Андора е под 1300 евро, жителите на работническата класа мъчно могат да си разрешат да живеят в родната си страна. Въпреки че това може да е първа стъпка към поддръжка на локалните андорци, критиците показаха подозрения по отношение на успеваемостта на възбраната.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР