Депутатите от 48-ото Народно събрание се събраха днес на първо

...
Депутатите от 48-ото Народно събрание се събраха днес на първо
Коментари Харесай

Безпрецедентно: Председател на 48-ото НС не беше избран на първото заседание


Депутатите от 48-ото Народно заседание се събраха през днешния ден на първо съвещание и не съумяха да изберат ръководител на Народното събрание. Ситуацията е невиждана в парламентарната история на страната.

Първият измежду равни не беше определен след три гласувания, диспути, почивки и издигане даже на пета кандидатура.

Първоначално четирима претенденти от четири политически сили се бореха за председателското място – Росен Желязков от -СДС, Никола Минчев от „ “, от „ за България “ и Петър Петров от „ “. По-късно и номинира и Йордан Цонев.

Резултати при първото гласоподаване:
  • 103 депутати гласоподаваха „ за “ кандидатурата на Росен Желязков, 86 „ срещу “, а 51 се въздържаха
  • 74 депутати гласоподаваха „ за “ кандидатурата на Никола Минчев, 29 „ срещу “, а 135 се въздържаха
  • 27 депутати гласоподаваха „ за “ кандидатурата на, 31 „ срещу “, а 181 се въздържаха
  • 27 депутати гласоподаваха „ за “ кандидатурата на Петър Петров, 94 „ срещу “, а 118 се въздържаха

По предложение на от бе гласувана 15-минутна отмора. След нея се организира второ гласоподаване за претендентите Росен Желязков и Никола Минчев. За Желязков гласоподаваха 103-ма депутати, " срещу " бяха 85, а въздържали се - 52-ма. За Минчев гласоподаваха 98 души, " срещу " - 32-ма, а въздържали се - 110.

За да се посочи дали има определен ръководител, още веднъж беше дадена отмора. Съгласно процедурните правила при второто гласоподаване определен е претендентът, получил повече гласове.

Съпредседателят на " " уточни, че неслучайно е попитал за неизясненост в процедурните правила. В тях ясно е записано, че който има повече гласове - печели, уточни той. Василев обаче означи, че съгласно Конституцията Народното събрание приема законите и актовете с болшинство повече от половината присъстващи народни представители. Има 103 " за " от 240, т.е. нямаме годен избор, разяснява .

Третото гласоподаване стартира с кандидатурата на Йордан Цонев от. Отново нито един от петимата претенденти не получи 121 гласа.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР