Депутатите окончателно решиха да преговаряме с Киев за продажбата на

...
Депутатите окончателно решиха да преговаряме с Киев за продажбата на
Коментари Харесай

Окончателно: Продаваме реакторите за Белене на Украйна, искаме 1,2 млрд. лв.

Депутатите дефинитивно взеха решение да преговаряме с Киев за продажбата на оборудването на АЕЦ " Белене ". Искаме 1,2 милиарда лева Предложението беше признато с 155 гласа " за ". Против бяха " Възраждане " и Българска социалистическа партия.

2 месеца ще има енергийният да договаря с украинския си сътрудник за продажбата. 

Предложението за договорката бе импортирано във вторник от депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. Подписите си са поставили Делян Добрев, Теменужка Петкова, Жечо Станков и Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, Рамадан Аталай от Движение за права и свободи, както и Кирил Петков и Ивайло Мирчев от ПП-ДБ. Подкрепа на съвещанието на енергийната комисията в сряда пристигна и от Има Такъв Народ.

Какво да се прави с двата реактора за АЕЦ “Белене ”, е въпрос, който занимава специалисти в енергетиката, откогато е почнала войната в Украйна.

Още при служебния енергиен министър Росен Христов украинският му сътрудник е показал интерес към българските реактори. Христов сподели пред “24 часа ”, че интересът бил единствено за един реактор. А преди да се тръгне към продажба на оборудването, някогашният министър предлага да се подпише контракт с френския колос ЕDF за предпроектно изследване за АЕЦ “Белене ” и да се изготви разбор какво да се прави с оборудването. Това щяло да даде основа за договаряния при възможна продажба и изясненост кое какъв брой коства.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР