Депутатите одобриха промени в правилника, по който работи парламентът, с

...
Депутатите одобриха промени в правилника, по който работи парламентът, с
Коментари Харесай

Депутатите си гласуваха още повече пари по предложение на Възраждане

Депутатите утвърдиха промени в правилника, по който работи Народното събрание, с които най-малко част от тях ще получават повече пари, съобщи Сега.

Досега правилникът гласеше, че народните представители получават в допълнение месечно заплащане за трудов стаж и професионален опит. Сега се добави опцията това да става и за застрахователен стаж. Предложението направи Петър Петров от " Възраждане ". Той твърдеше, че става въпрос за техническа смяна, защото до момента липсвала равнопоставеност сред трудов и застрахователен стаж в парламентарния устав. " Народният представител може да се позове на едно от двете и да не се усеща дискриминиран, без значение от това каква специалност упражнява ", съобщи Петров.

Идеята му беше отхвърлена във краткотрайната комисия, която приготви промените в правилника. В пленарната зала обаче беше подкрепена от 116 депутати, до момента в който 46 бяха срещу, а 38 се въздържаха.

Парламентарните групи се разцепиха - множеството депутати от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ поддържаха предлагането, само че значително от сътрудниците им се възпротивиха или въздържаха.

" Възраждане " и Има Такъв Народ застанаха зад концепцията в цялостен състав.

Само групите на Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия напълно се опълчиха.

Петров искаше парламентаристите да получат, също по този начин, безвъзмезден абонамент до правно-информационна система, както и безвъзмезден достъп до библиотеките и читалните. Това обаче беше отхвърлено.

Около предложенията на Петров се развихри яростен спор. Той обаче не беше всъщност, защото бързо се изроди в следващата замяна на откровени обиди сред " Възраждане " и ПП-ДБ.

Първи се изрече Искрен Митев от ПП-ДБ. Той пренебрежително разгласи, че Петров се пробва да си добави пари към „ заплатката “ с концепцията за осигурителния стаж. Митев подсети, че депутатът националист е юрист, т.е., упражнява свободна специалност и предлагането му непосредствено го визира, и го вкарва в спор на ползи.

Това разяри националистите, като зам.-председателят на партията им Цончо Ганев изсипа откровени обиди по отношение на Митев от трибуната. Депутатите от „ Възраждане “ са изключително гневно настроени към ПП-ДБ, откогато оня ден десният Манол Пейков обиди, още веднъж от трибуната, водача на националистите Костадин Костадинов. С Митев пък имат омраза, откогато предходната година депутатът от ПП-ДБ хвана за вратовръзката Костадинов в пленарната зала, което докара до спречкване сред двете парламентарни групи.

Депутатите започнаха да си разменят гневни реплики в залата. Заради нажежената атмосфера ръководителят на Народното събрание Росен Желязков даде отмора.

И след паузата депутатите не се бяха успокоили. От ПП-ДБ приканиха Желязков да вземе ограничения против грубия език, който употребява групата на " Възраждане " против тях. Когато му споделиха, че не би трябвало да се толерира такова държание от най-високата естрада в страната, ръководителят на Народното събрание искрено съобщи: " Отдавна към този момент в очите на българите това не е най-високата естрада. " После прикани депутатите да се извинят един на различен, в случай че не желаят да бъдат глобени, и се закани, че няма да разрешава на " Възраждане " към този момент да сипят обиди съответно към Демократична България.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР