Депутатите одобриха новата минимална пенсия и 3750 лв. таван на

...
Депутатите одобриха новата минимална пенсия и 3750 лв. таван на
Коментари Харесай

Новините от седмицата: Властта вдига максималните осигуровки; Мина бюджетът на „богатството“

Депутатите утвърдиха новата минимална пенсия и 3750 лева таван на осигуровките
Депутатите от „ Продължаваме промяната – Демократична България “, ГЕРБ и Движение за права и свободи утвърдиха на първо четене в пленарна зала проектобюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО) за идната година. На процедура това е бюджета на Националния застрахователен институт, чиито разноски главно са за пенсии.
Бюджет 2023 евентуално ще приключи с по-малък от планувания недостиг
Бюджетният недостиг през ноември леко се е свил и единствено месец преди края на годината възлиза на 1 милиарда лева Това значи, че за предпоследния месец от годината страната е събрала с 400 млн. лева повече доходи, в сравнение с е похарчила, демонстрират данните от Консолидираната фискална стратегия (КФП).
AFRY Schweiz откри повода за повредата в ПАВЕЦ „ Чаира “
„ Умора на материала “ – това е главната причина за авариралата преди година и половина ПАВЕЦ „ Чаира “. Тази констатация участва в доклада на швейцарската компания AF-Consult Switzerland AG (AFRY Schweiz AG), която беше наета от Национална електрическа компания (НЕК) да откри повода за случая в централата напролет на 2022 година
Бюджетната комисия посече съвсем всички данъчни промени на Асен Василев
Очаквано „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ останаха сами в Народното събрание в отбрана на концепциите на финансовия министър Асен Василев за възстановяване на събираемостта на данъчните доходи. Почти всички от неговите оферти бяха отхвърлени на второ четене или изменени от водещата бюджетна комисия, което може да се смята за подготовка за окончателното им гласоподаване другата седмица в пленарна зала.
„ Начинът да станем богати “: Бюджетът на Асен Василев мина на първо четене
Депутатите във водещата бюджетна комисия утвърдиха на първо четене плана за държавния бюджет за идната година, направен от финансовия министър Асен Василев. „ За “ него предстоящо гласоподаваха „ Продължаваме промяната – Демократична България “, ГЕРБ и Движение за права и свободи, които още предходната седмица се схванаха за главните параметри на фискалната рамка.
Кои са пътните и жп планове, които ще се финансират от бюджета през 2024 година
Амбициозни инфраструктурни и транспортни планове залага кабинетът „ Денков “ в проектобюджета за 2024 година За първи път в стратегическия проектозакон са заложени описи с съответни национални и общински планове, за които са планувани средства следващата година. Някои от концепциите са обсъждани и оповестявани персонално от министрите на районното развиване и на превоза, а други излизат нескрито за първи път.
Колко пари от бюджета ще получи всяка община в България за планове (карта)
За първи път с проектобюджета за 2024 година е ясно написано какви пари за финансови вложения се дават на общините и тъкмо по какви планове. Финансовият министър Асен Василев заложи в бъдещата рамка 1 милиарда лева за общински планове, а след напън от страна на ГЕРБ бе оповестен и лист с елементи какъв брой пари за коя община ще отидат. 
Българска народна банка понижи прогнозата си за стопанската система на България през 2024 година
Българската национална банка (БНБ) завиши упованията си за българската стопанска система през тази година, само че ги понижи за идната. В своята ревизирана макроикономическа прогноза централната банка залага действителен напредък с 1.9% през 2023 година и 2.8% през 2024 година В първия случай покачването по отношение на оценките от юни е с 0.9 прочие пункта, а във втория – понижение с 0.5 прочие пункта.
Организацията за икономическо сътрудничество и раз намали прогнозата си за стопанската система на България
Българската стопанска система да нарасне с 1.7% през 2023 година и с 2.8% през идната година, предвижда Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) в своя нов отчет. Международната институция на процедура намалява упованията си за растежа на брутния вътрешен артикул (БВП), защото в своя юнски отчет предвиждаше той да доближи 1.9%, а за 2024 година – 3.2%.
Кабинетът е обсъждал разпродажбата на 700 000 дка държавни земи през 2025 година
Продава ли държавното управление една пета от държавния аграрен фонд – това е настоящата тематика към проектобюджета на финансовия министър Асен Василев и стана повод президентът Румен Радев да заплаши с несъгласие фискалната рамка на страната.
БЕХ ще употребява парите от „ Топлофикация София “ за АЕЦ „ Козлодуй “
След като страната изкупи дълга на „ Топлофикация София “ към Българския енергиен холдинг (БЕХ) и „ Булгаргаз “, двете енергийни сдружения ще реинвестират парите, в това число в плануваните нови мощности – 7 и 8 блок е АЕЦ „ Козлодуй “. Това стана ясно по време на брифинг на енергийния министър Румен Радев.
Разширението на метрото към „ Слатина “ стартира с първа копка на 2 станции
Строителството на разширението на софийското метро към бул. „ Цариградско шосе “ публично стартира. Днес бе направена първа копка на две от общо 6-те планувани нови метростанции по продължението на третия метродиаметър. На церемонията участваха транспортният министър Георги Гвоздейков, кметът на София Васил Терзиев и други публични посетители.
IT браншът през 2023 година: Вятърът на смяната и прагът, в който отново се спъва
Рекордна откъм доходи и брой заети хора, 2023 година донесе на софтуерната промишленост ветрове на смяната. От една страна са забавянето на световната стопанска система и краят на лесните пари – фактори, които рефлектират непосредствено върху бранша, който разчита на износа за 85% от оборота си. От друга страна няма по какъв начин да бъде подминат и въпросът за изкуствения разсъдък, който трансформира промишлеността и метода на работа на заетите в нея.
Ще проработи ли в България концепцията „ град за извършване на покупки “?
В началото на този месец вложителят в Jumbo Plazza разгласи проектите си през 2025 година да отвори първия т.нар outlet village в България, или „ град за извършване на покупки “. Концепцията, която е добре позната в чужбина, в България бе приложена един път – с появяването на outlet комерсиалните центрове (бел. ред. – в тези обекти се продават артикули от минали сбирки на марките на доста по-ниски цени). Един подобен се намира също на територията на София, само че финансовото му положение не е положително.
Лихвите по жилищните заеми в България остават надалеч под европейските
Лихвите по жилищните заеми в България не се оттласкват от многогодишното си дъно и през октомври. Данните на Българската национална банка демонстрират, че междинният лихвен % по ипотеките в България се намалява минимално по отношение на предходния месец до 2.59%. Това се случва макар рекордните покачвания на главния лихвен % на Европейската централна банка и макар ограниченията от страна на Българска народна банка за повишение на наложителните запаси.
Еврозоната може да спре надуването на имотния балон в София
Скорошното влизане на България в Еврозоната може да се окаже естествена спънка пред раздуването на имотния " балон " в София и последващото му мъчително пръсване. Този извод може да се направи от разбор на УниКредит Булбанк за обстановката на пазара на недвижими парцели през 2023 година
Закъсалата Atos пробва да предоговори избавителната договорка с милиардера Даниел Кретински
Atos пробва да предоговори изискванията по договорката за продажба на губещия си бизнес Tech Foundations на чешкия милиардер Даниел Кретински, написа Financial Times. Френският колос, за който в България работят над 1500 чиновници, разгласи, че oбмисля раздялата и с още активи.
Трансформация в парцелите: Български проптех компании привлякоха $200 млн. финансиране
В днешния бързо разрастващ се свят технологията се трансформира в незаместим инструмент, движещ нововъведенията в разнообразни промишлености. Секторът, който обичайно е най-консервативният както в България, по този начин и в чужбина – на недвижимите парцели – претърпява една от най-големите си трансформации. Това се дължи на появяването на проптех промишлеността (бел. ред. от британската дума за парцел „ property “ и технологии).
АПИ избра строителите на дублиращите трасета на „ Тракия “ и „ Хемус “
Агенция „ Пътна инфраструктура “ избра компаниите, които ще правят главния ремонт на дублиращите трасета на автомагистралите „ Тракия “ и „ Хемус “. Дейностите ще се правят от строителните компании „ ГБС – Инфраструктурно строителство “ и „ Джи Пи Груп “. Те ще продължат към две години и ще костват общо 139.6 млн. лева без Данък добавена стойност.
ИПИ сподели вероятен бюджет с 1.5% недостиг за 2024 година
Рязко събаряне на осигурителните вноски с 10 пункта предлага в своя различен бюджет Институтът за пазарна стопанска система. В момента те са в размер на 19.8% и се покриват в съответствие 60/40, като по-голямата част е за сметка на работодателя. Според специалистите от ИПИ делът е висок и това е повода доста хора да не престават да се обезпечават на минимална работна заплата и по този начин да бъдат част от сивата стопанска система.
България подписа AI съглашение с софтуерния колос Intel
Българската страна и колосът Intel, прочут с производството на процесори и чипове, публично подписаха Меморандум за съдействие в региона на една от най-бурно разрастващите се технологии – изкуствения разсъдък.
Европейска комисия ще финансира водороден водопровод от Солун до София
Съвместният водороден план сред Гърция и България беше включен в новия лист на значими планове от общ европейски интерес. Така тръбопроводът за транспорт на чист водород от Солун до София, който се възнамерява дружно с гръцката DESFA, ще може да се възползва от финансиране по Механизма за свързване на Европа (CEF) и по-бързи регулаторни процедури. 
Robinhood на Влад Тенев идва в Европа
Популярното в Съединени американски щати приложение за търговия с акции Robinhood, чийто съосновател е българинът Влад Тенев, разгласи, че започва активност в Европа. Международната си агресия компанията ще стартира от Англия като част от проекта си за „ демократизиране на финансите “.
Въглищните райони към момента имат достъп до 800 млн. лева за преквалификация
България има достъп до близо 1 милиарда лева по европейския фонд за енергиен преход Just Transition Fund, които да бъдат вложени в преквалификация на служащите от въглищните райони. Това разяснява началникът на кабинета в Министерството на околната среда и водите Мария Недина по време на дебата „ Готова ли е България да се откаже от въглищата “, проведен от фондация „ Среда “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР